-Arbeidslivet er blitt alkoholavhengig

12.12.2011
Norsk arbeidsliv taper årlig rundt 15 milliarder kroner på at folk drikker. Det snakkes det ikke om. Mørkleggingen gjør problemet større.

Alkoholikeren som skulker jobben eller gjør skandale, er ikke det store rusproblemet på norske arbeidsplasser. Problemet er det moderate, men stadig mer omfattende alkoholforbruket til Ola og Kari Arbeidstager: Et forbruk som gjør at fraværet stiger og produktiviteten faller. Men som det ikke er lov å snakke høyt om.

- Det er nesten blitt trendy å fortelle at man går til psykolog. Men ruskultur på arbeidsplassen og jobbrelaterte drikkevaner er tradisjonelt blitt fortiet. Og slik er det fortsatt. Temaet blir tydeligvis oppfattet som for følsomt og kontroversielt til at man tør å ta det opp; kolleger imellom eller i relasjonen leder/medarbeider.

Det sier psykologspesialist og rusekspert Cecilie Schou Andreassen til aftenposten.no. Hun arbeider selv både som forsker og rådgiver, og har omfattende innsikt i hva som skjer med drikkevaner og ruskultur på norske arbeidsplasser.

Schou Andreassen er ikke alene om å rope et varsku: Fagfolk påpeker at det utvikler seg en stadig tettere kobling mellom arbeidsplass og alkoholforbruk, samtidig som viljen og evnen til å sette søkelys på saken er mer enn beskjeden.

- Arbeidslivet er blitt alkoholavhengig. Så sterkt tok han i, forskeren Steinar Nesvåg, da han skrev sin doktoravhandling Alkoholkulturer i norsk arbeidsliv, allerede i 2005. Og det er ikke blitt mindre av fredagspils, vinlotterier, after-work og fuktige kick-off siden den gang, skal vi tro den nylig utkomne boken Manda morra rus, skrevet av et knippe fagfolk på området.

Risikofylt forbruk

Og dette er noen av tegnene på hvilken vei det bærer, ifølge denne boken og i henhold til rapporten Rus og voksenbefolkningen, laget av Schou Andreassen og hennes kolleger ved KoRus Bergen, Stiftelsen Bergensklinikkene:

Rundt regnet hver tiende arbeidstager har et risikofylt alkoholforbruk.

Ca. en fjerdedel av alkoholforbruket her i landet er jobbrelatert, knyttet til sosiale sammenkomster, kundepleie etc.

20 prosent av korttidsfraværet (maks 3 dager) og opptil 40 prosent av 1-dagsfraværet henger sammen med drikking.

I penger gir dette norsk arbeidsliv et årlig tap beregnet til ca. 15 milliarder kroner.

Kvinner i arbeidslivet har en tendens til å øke sitt alkoholforbruk når de klatrer på karrièrestigen.

Les mer her:
http://www.aftenposten.no/jobb/Alkohol-p-jobb---vrt-siste-tabu-6718103.html
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund