-Oljeprisen styrer det meste

07.08.2013
– Satsingen på Vestavind Offshore og Havsul viste oss at en politikk som svinger i takt med den kortsiktige oljeprisen er en politikk som det er umulig å forholde seg til.
Ordene kommer fra administrerende direktør i BKK og styreleder i Vestavind Offshore, Wenche Teiglan. På EnergiRike-konferansen i Haugesund i dag kom hun med ramsalt kritikk av den rødgrønne regjeringens fornybarpolitikk.

Hun gikk detaljert gjennom bakgrunnen for den mislykkede havvindsatsinen.

I september 2009 fikk hun en telefon fra Olje- og energidepartementet og ble bedt om å komme til Ålesund neste dag.

– Det var fire dager før stortingsvalget, og det var en stolt olje- og energiminister Terje Riis-Johansen som kunne vise at regjeringen ønsket å satse på umodne fornybare energikilder ved å gi oss konsesjon for Norges første offshore vindpark – Havsul, fortalte Teigland.

Havvindparken skulle bygges i Sandøy kommune i Møre og Romsdal og ha en effekt på 350 MW og en produksjon i størrelsesorden 1-1,3 TWh.

Konseptet baserte seg på store møller, store betongunderstell med ferdigmontert vindmølle som kunne flytes ut på feltet, betongproduksjonsmetode ved hjelp av glidestøp og direkte DC-overføring for å eliminere behov for substasjon.

Dette skulle redusere kostnadene med ca. 30 prosent sammenlignet med kostnadsnivået ellers i havindindustrien i 2010.

Vinteren 2012 var Havsul som konsept ifølge Teigland tatt så langt det var mulig, nå gjaldt det bare å få finansieringsløsninger på plass.

Men siden 2009 hadde det skjedd endringer som fikk stor betydning for prosjektet.

Klimatoppmøtet i desember 2009 ble en fiasko og det ble ikke vedtatt noe bindende mål for CO2-utslipp.

– Ved utgangen av 2010 og gjennom 2011 økte oljeprisen til over 100 dollar fatet og viljen til å satse på offshore vind som ny industriell satsning forsvant. Nye, store funn ble gjort i Nordsjøen og oljeindustrien var på hugget igjen, sa Teigland.

Les mer hva Teknisk Ukeblad skriver:

http://www.tu.no/energi/2013/08/07/-umulig-a-forholde-seg-til-energipolitikk-som-svinger-i-takt-med-oljeprisen

Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund