- Sats på drift og vedlikehold

12.06.2017
Drift og vedlikehold er de områdene norske bedrifter har størst mulighet i offshorevind-markedet, viser ny rapport
I rapporten fra Norwegian Energy Partners pekes det på syv områder der norske bedrifter har størst muligheter innen offshore vind:

  • Prosjektledelse

  • Undersjøiske kabler

  • Plattformer for transformatorstasjoner

  • Turbinfundamenter

  • Installasjonsutstyr og støttetjenester

  • Vedlikeholds- og inspeksjonstjenester

  • Fartøy og tilhørende utstyr


– Fellestrekket for norske leverandører er at de i stor grad er knyttet til olje- og gassvirksomhet. I tillegg har det vist seg at rederiene som jobbet med offshore supply har vært raske til å snu seg rundt og finne nye virksomhetsområder, sier Jon Dugstad, direktør for vind og sol i Norwegian Energy Partners til sysla.no

25 milliarder euro årlig


Han trekker frem drift og vedlikehold som ett område der det er store muligheter for norske bedrifter.

– Her har bedriftene god kompetanse, og dette har også en stor kostnad når det gjelder driftsløpet for vindparkene. Det er et område som ikke har hatt så stort fokus hos utbyggerne, siden de ser på investeringskostnader og ikke driftskostnader, sier Dugstad.

Mer enn 13 GW havvind er nå installert, og rundt 58 milliarder britiske pund, altså over 600 milliarder kroner, er investert, ifølge rapporten.

Det er ventet at havvind vil være en viktig bidragsyter til energimiksen i fremtiden, ikke bare i Europa, men i flere land med utnyttbare vindressurser, heter det.

– Vi har beregnet det europeiske havvind-markedet til cirka 250 milliarder kroner i året de neste 5-10 årene. I tillegg ventes det at flytende offshore vind vil nå en kommersiell fase om rundt fem år, noe som vil utvide markedet globalt.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund