-Som å være med i «Lykkeland»

28.10.2020
Fra kontoret på Gründerloftet i Haugesund skal Karoline Sjøen Andersen kartlegge om Norge er klar for et nytt industrieventyr
Etter at Olje og Energiminister Tina Bru åpnet for flytende havvind på Utsira Nord feltet har en optimisme spredt seg i næringslivet på Haugalandet. Ifølge en analyse fra Menon Economics kan havvindparker på Utsira Nord sysselsette 6 500 på Haugalandet og bidra til totalt 13 milliarder i verdiskapning. Det er altså store muligheter for både nasjonal og regional leverandørindustri i denne bransjen, men hvor klar er næringslivet til å angripe dette nye markedet?

-Det skjer så mye innen havvind nå. Jeg vet det har vært snakk om dette lenge, men nå skjer det faktisk. Det føles som om jeg er med i en ny sesong av «Lykkeland», sier Karoline Sjøen Andersen i Norwegian Offshore Windcluster.

TV-serien hun refererer til finner sted i Stavanger parallelt med funn av oljefelt på norsk sokkel og et kappløp for å posisjonere seg for industrieventyret. Sjøen Andersen mener vi går et nytt eventyr i møte. Fra kontoret sitt på Grunderloftet skal hun lede en arbeidsgruppe i prosjektet som skal kartlegge norske leveransemodeller for havvind.

-Vi skal finne ut hvor gode vi er. Vi skal kartlegge all norsk teknologi, produkter, og tjenester som kan inngå i leveranser til havvindbransjen, forklarer hun.

Arbeidet er en del av en bestilling fra OED til Norsk Industri, som fikk 10 millioner kroner i juni for å utføre arbeidet med å kartlegge norske leveransemodeller for havvind.

-Det er sjeldent du ser slike potter bli delt ut til spesifikke aktører. Jeg føler jeg er en del av et viktig arbeid, sier hun.

Trenger bidrag fra næringslivet


Første steg i kartleggingen blir en landsdekkende spørreundersøkelse.

-Vi kommer til å sende ut en spørreundersøkelse i starten av november. Den har som formål å kartlegge all norsk teknologi, produkter og tjenester som kan inngå i leveranser til havvindmarkedet. Både bunnfast og flytende, teknologi, produkter og tjenester som eksisterer og som er under utvikling, sier Sjøen Andersen.

Hun understreker viktigheten av å delta på undersøkelsen.

-For å sikre et gyldig kunnskapsgrunnlag er vi helt avhengige av en høy og bred deltakelse, sier hun.

Sa opp drømmejobben


For å kunne lede kartleggingen så Sjøen Andersen seg nødt til å si opp jobben som ingeniør i bærekraftig energi hos Sustainable Energy Norwegian Catapult Center på Stord.

-Jeg måtte ta et valg. Da valgte jeg bort pendlingen til Stord og sa opp «drømmejobben». Det var ikke enkelt, men jeg føler det var det riktige å gjøre og er fornøyd med avgjørelsen, sier hun.

I skrivende tid er hun innleid gjennom eget firma som prosjektleder i Norwegian Offshore Windcluster og som fungerende daglig leder i Norwegian Marine and Energy Complex, mens daglig leder Nina Ingvaldsen er i permisjon.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund