- Vår olje er "best"

10.10.2017
Eldar Sætre mener Statoils olje er mer klimavennlig enn ellers i verden.
 

Til Aftenposten er budskapet fra Eldar Sætre i den norske oljegiganten at hans olje er mer klimavennlig enn andres olje.

I en kronikk i Aftenposten tegner Sætre opp Statoils omstilling fra å være et «oljeselskap» nå til å bli et «bredt energiselskap» i fremtiden.

Men han tror den oljen som blir etterspurt vil bli produsert. Hvis produksjonen kuttes i Norge, vil tomrommet bli fylt av andre.

Mer leting og mer utvinning i Norge mener Sætre derimot er en del av klimaløsningen fordi  i selve utvinningen er utslipp fra oljeproduksjon i Norge halvparten av det globale gjennomsnittet.

I 2015 nådde Statoil målet om å redusere CO2-utslippene for norsk sokkel med 800 000 tonn. I september i år var klimamålet for 2020 allerede nådd. 

Samtidig som han utvinner olje satser Sætre stadig mer på fornybar energi.

I Danmark byttet energiselskapet Dong Energy nylig navn til Ørsted på grunn av sin grønne satsing.

Energiselskapet solgte i fjor sommer andelene i de fire norske oljefeltene til Faroe Petroleum. På høsten kom meldingen om at Dong Energy vurderte å selge seg ut av olje og gass for å styre investeringene inn i fornybar energi.

I mai ble det klart at det statlige danske energiselskapet solgte resten av olje- og gassvirksomheten for 11 milliarder kroner.

Danskene satser nå sterkt på havvind og kvittet seg med navnet som stod for Dansk Olje og Naturgass. I stedet  “tok de en Tesla” og kalte selskapet opp etter avdød vitenskapsmann.

Også den franske energigiganten Engie vil gå i en grønnere retning, og har funnet en ny eier til olje- og gassvirksomheten i det britiske investeringsselskapet Neptune.

Statoil planlegger å investere 100 milliarder kroner i fornybar energi til 2030, og satser både på havvind og solenergi. Forrige uke meldte de sine første solinvesteringer i Brasil.

Det er likevel utaktuelt å fjerne “oil” fra navnet.

– Olje blir viktig i mange år. Vi er komfortable med å ha «oil» i navnet, sier Sætre til Aftenposten.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund