-Vil utrede kjernekraft

19.02.2020
– Det som skjedde i Tsjernobyl, var fryktelig. Men det var en gammel og helt annen teknologi, sier Marianne Synnes Emblemsvåg, stortingsrepresentant for Høyre (Foto: historienet.no)
Politikere vil utrede kjernekraft. Til Haugalandskonferansen kommer en av våre mest kjente forskere på området.


Bedre timing skal man lete lenge etter: Næringsforeningen har invitert Sunniva Rose til å snakke om kjernekraft og Thorium som "den nye oljen" 6. mars- uten tanke på politiske strømninger. Så dras det opp av intet i gang en politisk diskusjon om dette ytterst ømtålelige emnet.


I helgen vedtok Rogaland Høyre å utrede kjernekraftutbygging i Norge. Helgen før vedtok Vestland Høyre det samme. Samtidig gikk Trøndelag Høyre inn for å intensivere forskningen på kjernekraft, skriver aftenbladet.no.

Marianne Synnes Emblemsvåg, stortingsrepresentant for Høyre, ønsker å utnytte mulighetene i thorium, et lettere radioaktivt grunnstoff som kan brukes som brensel i atomreaktorer.


Hun er utdannet bioingeniør og molekylærbiolog og har vært viserektor ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU i Ålesund.


– Thorium gir ikke utslipp av CO₂ eller andre klimagasser. Det er ikke egnet for kjernefysiske våpen, og det er ikke mulig med kjernefysisk nedsmelting slik som i Tsjernobyl. Likevel forbinder folk dette med noe kontroversielt og Tsjernobyl, sier Emblemsvåg i utdannings--og-forskningskomiteen på Stortinget.Hun tror verdien av forekomstene kan være mangedobbelt av all olje- og gassutvinning på norsk sokkel gjennom historien.

Den nasjonale thorium-utredningen fra 2008 anslo forekomsten til 170.000 tonn, og et energipotensial på om lag 100 ganger den oljen Norge hadde tatt ut da – pluss de gjenværende ressursene til sammen. Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) la i sin thorium-rapport i fjor til grunn 87.000 tonn for Norge, en 12. plass på verdensbasis.

– Det som skjedde i Tsjernobyl, var fryktelig. Men det var en gammel og helt annen teknologi. En thorium-reaktor kan ikke løpe løpsk som en atomreaktor basert på uran. Thorium er langt tryggere og gir mye mindre avfallsstoffer. Norge har også stabile fjell der avfall kan sikres på en trygg måte, sier hun.Høyre i Rogaland og Vestland gir kjernefysiker Sunniva Rose en lissepasning til foredraget på Haugalandskonferansen.


Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund