Bunnsolid ordrebok, men..

08.06.2018
Den gamle fotballkjempen Karl Petter Løken viste Kværners ordrebok. Men BI-professor Torger Reve advarer...
Over 11 milliarder. Det er plass til mer, men historisk sett er dette kanskje den lengste perioden Kværner har kunnet tilby Stord-samfunnet  full sysselsetting. Det ser veldig lyst ut helt fram til 2022.

Men Kværner-direktør Karl Petter Løkens framvisning fikk Torger Reve til å  ta fram pekefingeren.

-Dere må ikke bli for avhengige av Kværner. Dere må bygge opp alternative arbeidsplasser. Det er skummelt å ha få ben å stå på. Det er bra med store kontrakter, men dere må ha en bredere plattform for framtida sa Reve.

Og fulgte opp med en fersk undersøkelse som viser at jobbskapingsevnen er fallende i Sunnhordland i forhold til andre deler av Hordaland. Ikke mye, men såpass at Reve sier at "dette må dere passe på".

-Vi ser også at det er i de nye virksomhetene de fleste jobbene skapes. Sunnhordland er svak på kompetansearbeidsplasser, sa Reve.

Men han poengterte også Sunnhordlands styrke:

-Dere er fortsatt stor på offshore og har et stort potensiale innen sjømat. Utfordringen blir å transformere den kunnskapen dere har bygget opp til nye ting.

Stordkonferansen er den regionale leverandørindustriens årlige storsamling, og i år var over 150 bransjefolk samlet. Kompetanse og arbeidsplasser var temaet, og gjennom gode foredrag ble vi godt informert om status og utfordringer i de ulike næringene.

Equinors prosjektdirektør, sveibuen Torger Rød oppfordret sunnhordlandsindustrien til å være mer proaktiv i forbindelse med havvindprosjekter.

-Vi satser mye her, men har ikke alle løsningene. De er det dere i industrien som har. Kom med dem, oppfordret Rød.

En av de store, lokale grunderne, Jan Kåre Pedersen, viste planene for biogassanlegget i Sagvåg. Et anlegg til 85 millioner kroner, som tar Stord inn i det grønne skiftet. Pedersen er provosert over lokal motstand mot prosjektet og viste bilder av den framtidige fabrikken med følgende spørsmål: "Ser dette ut som et avfallsanlegg?"

Fylkestingsmedlem i Rogaland, Simon Næsse viste hvordan det offentlige kan stille krav og være pådriver i utviklingen av klimavennlige prosjekter. Ellers ble skoleklasser på Bømlo og Stord utfordret til å komme med klimavennlige produktløsninger, og det med et engasjement og oppfinnsomhet som imponerte de mange i salen.

Konferansen ble avsluttet med to bedriftscase; Salgsdirektør i Wärtsilä, Cato Esperø fortalte om selskapets framtidsvisjon; å kople sammen intelligente fartøy med smarte havner, mens admininsterende direktør i Salt Ship Design, Arne Stenersen (bildet under) viste bedriftens storstilte snuoperasjon som har ført til en ordrebok på hele18 skip i 2018.

 

Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund