Byggdrifterens hemmelige verktøy

08.10.2020
Teknologien sørger for besparelser både i tid, penger og – potensielt – sykefravær
Det høres ut som en drøm, men er i høyeste grad reelt. Droner sørger nå for at bygg inspiseres enklere, tryggere og raskere - til en lavere kostnad.

Haugesund kommune har benyttet seg av droneinspeksjon av bygg siden 2019, og har hele seks piloter som styrer to forskjellige typer droner. Kommunen bruker dronene til inspeksjon av fasade, takflater og bygg som kommunen eier. Kombinasjonen av vanlig kamera og infrarødt kamera gir også i kombinasjon en god indikasjon på hvor det er varmetap i byggene.

-Den største gevinsten med droneinspeksjon er at vi kan ta en fullstendig inspeksjon av hele bygget på kun 60 til 90 minutter. Vi kan også lettere inspisere områder som tidligere var krevende å komme til. Før krevde inspeksjonen bygging av stillas, samt leie av dyre lifter, sier dronepilot Bjørn Heggebø i Haugesund kommune. Han og kollega Lars Jacob Vikse kommer begge til årets ByggArena fredag 30. oktober, for å holde et innlegg om fordelene ved droner som inspeksjonsverktøy.

Droneteknologi gjør blant annet takinspeksjoner billigere, enklere og tryggere. Ved hjelp av sensorer som zoom-kamera eller termografi (IR-kamera), vil man kunne få bedre resultater. Man unngår samtidig å utsette seg for fallskader. Hyppige droneinspeksjoner vil avdekke problemer i tide og spare bygningseier for større kostnader frem i tid.

Her kan du lese mer om årets ByggArena 30. oktober.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund