Delvis skyet, eller bedre?

06.09.2018
"Oppturen skyter fart- og kan bli overraskende sterk" - "Skiftende skydekke på Vestlandet"


Den første er fra SR-Bank, den siste fra Sparebanken Vest. På to påfølgende dager denne uka fikk vi i Haugesund presentert resultater fra spørreundersøkelser til mange hundre bedrifter om status og forventninger til framtiden.

SR-Banks konjunkturbarometer er bitte litt mer optimistisk enn Sparebanken Vests "Vestlandsindeksen". Men i hovedsak er det positive signaler som videreformidles fra bedriftene.

-Oljenæringen er fremdeles i førersetet når det gjelder investeringer på Vestlandet og er også den sektoren som melder om størst behov for nyansettelser det neste halvåret. Avtagende boligbygging er trolig årsaken til at bygge- og anleggsbransjen melder om nedgang i både resultat- og forventningsindeksen – og kan være et forvarsel om hva vi har i vente når renteoppgangen fra Norges Bank gjør seg gjeldende, skriver Sparebanken Vest.

 

Hovedpunkter fra SR Banks Konjunkturbarometer:

Oljebedriftene har rekordhøye forventninger

Det har vært 10 begivenhetsrike år for norsk økonomi med både finanskrisenedgang, oljeoppgang og oljenedgang. Oljenedgangen i 2015 til 2017 ga kraftige utslag på Sør-og Vestlandet. Det var nedgang i 2015 og 2016. Deretter flatet det ut høsten 2016 før dette barometeret (noe overraskende) indikerte optimisme våren 2017. Påfølgende utvikling har vært positiv i tråd med dette. Optimismen har økt jevnt deretter. Nå er andelen positive bedrifter den høyeste (63 prosent i sør-vest og 62 prosent i Oslo) som er målt i indeksens levetid (siden 2014).

Betydelig oppsving –høyest innen olje/gass og bygg/anlegg

Bedrifter med høy oljeeksponering hadde veldig krevende tider i 2015 og 2016. Det markerte, positive omslaget fra våren 2017 har vært både overraskende og imponerende. Hovedindeksen for oljeeksponerte bedrifter holder seg nær 70 prosent (vsunder nøytrale 50 prosent i slutten av 2016), som er rekordnivå. Det er litt overraskende at oljebedriftene er så positive ettersom drahjelpen fra oljeaktiviteten på norsk sokkel (opp ca5 prosent både i 2018 og 2019) er noe begrenset. Dette tyder på endringskraft og suksess i nye markeder. Videre er bygg og anlegg en konjunkturfølsom bransje som ble dratt kraftig ned av oljenedgangen, men som har kommet tilbake. Det siste året har indeksen økt fra 56 til 69 prosent i Sør-Vest. I Oslo har bygg og anlegg økt til 71 prosent, fra 61 prosent i vår. Infrastrukturprosjekter og noe mer optimisme innen eiendom bidrar til god vekst. For øvrig er det bra nivå blant øvrige bransjene på Sør-og Vestlandet på 62-64 prosent, samt Oslo 60-63 prosent.

Optimisme i alle fylkene

Det er optimisme blant bedriftene i alle fylkene i undersøkelsen. Fra og med våren 2017 har det vært nokså likt nivå (og gradvisstigende) i Rogaland, Agder og Hordaland. På siste måling er Hordaland og Agder på topp med en hovedindeks på 64 prosent, mens Rogaland og Oslo er like bak med 62 prosent. Rogaland har (ikke overraskende) hatt størst svingninger de siste årene. Det siste 1 1/2 året har fylket blitt løftet av bedring blant oljeeksponerte bedrifter og redusert usikkerhet. Agder og Hordaland har vært noe mindre påvirket av oljenedgangen enn Rogaland til tross for en betydelig eksponering mot sektoren. Dette skyldes et diversifisert næringsliv somnyter godt av svak kronekurs og lav rente, herunder næringer knyttet til sjømat, tradisjonell eksport, turisme og offentlig sektor.

 

Flere jobber, lavere ledighet og kamp om arbeidskraften

Oljenedturen ble mild for Norge og arbeidsledigheten (NAV) har siden våren 2016 blitt redusert og er nå nær 2,3 prosent. Det er det laveste siden januar 2009. Rogaland, Hordaland og Agder er nær dette nivå (2,5-2,8 prosent) og Oslo har 2,4 prosent. På Sør-og Vestlandet har ledigheten falt markert siden toppen høsten 2016 –godt i tråd med signalene i dette konjunkturbarometer. Det er gledelig at arbeidsmarkedet er i bedring. Ledigheten er imidlertid allerede på nokså lave nivåer og signalene i dette barometeret om at 6 av 10 bedrifter (indeks på 62 prosent) skal ansette det neste året indikerer enda mer kamp om arbeidskraften. Bedrifter innen olje/gass og bygg/anlegg melder høyest vekst. Det blir kamp om arbeidskraften. Å realisere bedriftenes planer om vekst krever trolig god tilflyt av arbeidskraft til Norge og økt produktivitet i bedriftene.

 

Sterk ordrereserve og økte investeringer

Noen av indikatorene i undersøkelsen kan kaste ekstra lys over vendepunkter i konjunkturutviklingen. Et flertall av bedriftene, 59 prosent og høyere i alle fylker, venter økte ordrereserver. Det er enda høyere innen olje/gass. Blant øvrige bransjer er bygg/anlegg og industri høyest. Selv om det er bedring i økonomien (og mer press), øker bedriftenes forventninger til lønnsomhet til rekordnivå. Det tyder på at bedriftene tar grep for å sikre lønnsom (høy) vekst. Dette blir et spennende tema i takt med stadig større fart i økonomien.

Hovedpunkter fra Sparebanken Vests "Vestlandsindeksen":

  • Bedriftslederne på Vestlandet melder om nedgang i Forventningsindeksen for første gang på ett år.



  • Forventningsindeksen for bygge og anleggsvirksomhet går markant tilbake fra forrige kvartals sterke måling på 72,3, ned til 66,1. Tilsvarende måling for tredje kvartal 2017 var 68,2. Den negative utviklingen viser seg igjen i underindeksene for investering, sysselsetting, etterspørsel og lønnsomhet.



  • Overnatting og serveringsvirksomhet har hatt en kraftig oppgang i resultatindeksen de to siste kvartalene og ender på 67,1, opp fra bunnoteringen på 52,7 i første kvartal 2018.



  • Andelen som forventer økte investeringer de neste seks månedene er 40 % blant bedrifter med mer enn 50 % av omsetningen knyttet til olje- og gass relatert virksomhet, og 26 % blant bedrifter skjermet for petroleumsnæringen.



  • Netto andel som har økt antall årsverk de siste tre måneder er 34 % blant bedrifter med mer enn 50 % av omsetningen knyttet til olje- og gass relatert virksomhet, og 22 % blant bedrifter skjermet for petroleumsnæringen.



  • Netto andel som forventer økt antall årsverk de neste seks måneder er 42 % blant bedrifter med mer enn 50 % av omsetningen knyttet til olje- og gass relatert virksomhet, og 20 % blant bedrifter skjermet for petroleumsnæringen.



  • 27 % av bedriftene i utvalget sier de i svært- eller ganske stor grad vil ha vanskeligheter når det gjelder kapasitet dersom etterspørselen øker.



  • For første gang i Vestlandsindeks sin historie er det 0 % som melder at begrenset tilgang på kapital har bidratt til en negativ markedsutvikling, men samtidig melder 11 % at begrenset tilgang på kapital skaper kapasitetsvansker i driften.





Leder av bedriftsmarkedet i Sparebanken Vest, Ragnhild Jarbu Fresvik  med mye positivt om bedriftenes forventninger på seminar med Næringsforeningen torsdag. Øverst sammen med Simen Aarskog Løland, Per Høgheim, Linda Nøstbakken fra NHH og Egil Severeide fra NH.  Nederst professor Linda Nøstbakken  holder foredrag for de frammøtte.

 
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund