Dette blir det slutt på

26.08.2020
(Foto: adressa.no)
Årets tariffoppgjør inneholder et punkt som vil glede mange kvinner i byggnæringen...
Årets tariffoppgjør for byggfagene slår nemlig fast at menn og kvinner skal ha separate garderober på byggeplass.

Kravet om at alle byggeplasser skal ha egen garderobe og toalett for menn og kvinner fikk mye oppmerksomhet i forkant av årets lønnsoppgjør.

Blant annet var det en av hovedparolene i årets 8. mars-tog i Oslo, og allerede på et seminar i regi av Byggenæringens landsforening i januar 2019 sto det også på agendaen.

Nå er dette kravet innfridd i fellesoverenskomsten mellom BNL og Fellesforbundet og skal gjelde for nye prosjekter fra 1. juli 2021.

– Dette er på høy tid. At det nå kommer inn som et absolutt krav er veldig bra, og det er et godt eksempel på hvor mye påvirkning myndighetene og byggherrene egentlig har, sier Diversitas-leder og organisasjonssjef i Mesta, Metha Marie Leonhardsen til Byggeindustrien.

Hun tror det vil kunne senke terskelen for jenter som er nysgjerrige på byggebransjen som karrierevei.

– Vi tror den symbolske betydningen har større verdi enn selve garderoben i seg selv. Når jenter føler seg mer velkomne i bransjen er vi ett steg nærmere i riktig retning for å bli mer likestilt, sier hun.

Hun peker på at det kan sammenlignes med effekten av å sette krav til antall kvinner i styrer i børsnoterte selskaper.

– Det fikk frem mange flere kvinnelige ledere. At det nå settes krav på byggeplassene vil forhåpentlig medføre at det vil bli lettere å ønske jenter velkommen i bransjen, og det er en utvikling vi i Diversitas er glade for, sier Leonhardsen.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund