Frykter heisekran-hacking

27.05.2019
Ja, du leste riktig. Hacking av heisekraner er en fryktet trussel i byggebransjen
Bygg- og anleggsbransjen, i likhet med resten av det norske næringslivet, er et mulig mål for datakriminalitet. Men bygg og anlegg ligger etter når det kommer til å sikre seg, skriver bygg.no

Med utstyr til under en 1.000-lapp kan en person uten særlig hacker-erfaring ta kontroll på en heisekran fra utenfor byggeplassen. Datasikkerhetseksperter tror hverken byggenæringen eller maskinleverandørene er klare til å møte dagens digitale trusler.

Når bygg- og anleggsnæringen blir mer teknologisk avansert, mer digital og mer automatisert, vil flere områder av næringen bli sårbare for digitale trusler. Seniorrådgiver Arne Røed-Simonsen i Næringslivets Sikkerhetsråd vedgår at det er vanskelig å vurdere den faktiske risikoen for at heisekraner og annet radiostyrt utstyr på norske byggeplasser vil hackes, men mener det er en trussel man bør vurdere.

– Poenget er at dette er mulig. At noen vil kunne tenke seg å teste det ut, er virkelig til stede.

Røed-Simonsen forteller at man i dagens trusselvurderinger blant annet ser på såkalte hybride trusler, hvor flere tilsynelatende usammenhengende angrep på forskjellige områder tilhører en større helhet. Hacking av radiofrekvenskontroller kan da inngå i hybridangrepene.

– Har bygg- og anleggsnæringen dårligere datasikkerhetsforståelse enn næringslivet forøvrig?

– Det kan se slik ut, sier Røed-Simonsen.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund