God butikk å fjerne offshorekonstruksjoner

24.11.2011
I 2004 fikk AF Decom Offshore sitt første offshoreoppdrag med å fjerne overbygningen på Ekofisk-tanken. Siden har kontraktene rullet inn og miljøbasen i Vats er i ferd med å bli god butikk.

I følge Stavanger Aftenblad sorterer basen på Raunes under resultatområdet ”miljø” i AF-Gruppens regnskaper. Tallene for 2010 viser at dette resultatområdet hadde inntekter på godt over en halv milliard kroner og et resultat på 44 millioner før skatt.

Jobben med Ekofisk-tanken var ”referansekontrakten” for selskapet, og i 2007 fikk AF Decom Offshore oppdraget med å fjerne ytterligere ni plattformer i Nordsjøen. Senere er nye kontrakter kommet til, og selskapet har sikret seg godt med arbeid fram til 2014.

AF Miljøbase Vats er i dag Europas mest moderne mottaksanlegg for utrangerte offshoreinstallasjoner. Virksomheten har til tider vært i hardt vær på grunn av miljøprotester fra deler av lokalsamfunnet, men seniorrådgiver Evy M. H. Lærdal sier selskapet etterlever de regler og påbud det blir pålagt av offentlige myndigheter.

Vi har et moderne anlegg som er rigget for framtida og vi ser lyst på utsiktene framover, sier Lærdal.
I sommer har det vært hektisk aktivitet og verdens største kranfartøy, SSCV «Thialf», var et mektig skue da det i sommer bukserte seg inn fra Nordsjøen til anlegget ved Vatsfjorden.

En rekke Ekofisk-installasjoner demonteres og resirkuleres og i tillegg fikk selskapet i sommer to nye kontrakter som sikrer beskjeftigelsen i Vats; lastebøyen på Statfjord C og riving og gjenvinning av stigerørsplattformen H7.
Denne installasjonen ligger i tysk sektor av Nordsjøen og har vært en del av distribusjonsnettet for eksport av gass til Europa.
Mens sommeren er tid for transport til Vats og demontering, benyttes vinteren til opphogging og resirkulering av installasjonene.

Normalt er rundt 60 personer ansatt ved virksomheten i Vats, men Lærdal opplyser at det til tider også er ingeniører og annet personell fra hovedkontoret i Oslo på anlegget.

AF Decom Offshore har investert en halv milliard i anlegget i Vats, og selskapet har inngått en langsiktig leieavtale med Vindafjord kommune. Høyst sannsynlig vil dette stedet ved Vatsfjorden huse Europas mest moderne mottaksanlegg for håndtering og gjenvinning av utrangerte petroleumsinstallasjoner i mange år framover.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund