Her startet eventyret

26.08.2019
Verdens første flytende havvindmølle har stått alene i havet ei mil utenfor Karmøy, siden 2009
Ei spinkel vindmølle plassert i havet mellom Karmøy og Utsira ble starten på eventyret "flytende havvind".– Med Hywind Demo fikk vi et godt forsprang på andre nasjoner, men nå er innspurten i gang og Norge må skynde seg dersom vi skal ta posisjonen som verdensleder innen flytende havvind.

Vi står på forblåste Åkrasanden vest på Karmøy og skimter en havvindturbin der ute i havet. Det er den som tidligere het Hywind men som Equinor har solgt og den nye eieren har gitt nytt navn etter den greske vindguden Zefyros, vestvinden.

Det var her havvind-eventyret startet i 2009, det som onsdag nådde en viktig milepæl da Equinor fikk tilsagn om milliardstøtte til utbyggingen av en havvindpark på Tampen i Nordsjøen, skriver Aftenbladet.

Og det er Simon Næsse som snakker om havvind til Aftenbladet. Han er styreleder i Metcentre, testsenteret for offshore vindturbiner som er lokalisert utenfor kysten av Karmøy. Han er også styremedlem i NOWC, Norwegian Offshore Wind Cluster.

Bak dette navnet skjuler verdens eneste havvind-klynge. Og den viktigste virksomheten skjer altså her på Haugalandet.

Les også


Karoline Sjøen Andersen i Unitech og Simon Næsse er havvind-entusiaster. På Åkrasanden var det mer enn nok vind-energi.  Foto: Marie Von Krogh


 

 
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund