Karmøy-pilot forsyner Skottland

18.10.2017
Hywind, uttestet utenfor Karmøy,  forsyner nå Skottland med strøm
Tirsdag åpnet vindparken offisielt av Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon.

Vindparken på 30MW, der Statoil er operatør og Masdar partner, ligger 25 kilometer utenfor Peterhead i Aberdeenshire, Skottland, og skal levere strøm til om lag 20.000 hjem, skriver sysla.no.

– Hywind kan brukes i havdyp på opp mot 800 meter. Dette åpner muligheter i områder som hittil ikke har vært tilgjengelig for havvind, sier Irene Rummelhoff, konserndirektør for forretningsområdet Nye energiløsninger i Statoil i en melding.

Hywind er verdens første flytende vindpark. Grunnutvikling ble gjort av Norsk Hydro, derav navnet. Hywind-møllene er flytende vindmøller som installeres til havs på dybder over 120–700 m.

Den første pilot-vindmøllen i Hywind-konseptet ble installert og satt i drift 10 kilometer sørvest for Karmøy høsten 2009. Vindturbinen er verdens første flytende vindturbin i MW-klassen. Turbinene er satt sammen på Stord, og seilte av gårde mot Skottland i sommer.

– Erfaringene fra Hywind Scotland vil bane vei for nye globale markedsmuligheter for flytende havvindkraft. Gjennom myndighetens støtte til å utvikle Hywind Scotland-prosjektet er Storbritannia og Skottland nå i front innen utviklingen av denne spennende nye teknologien. Statoil ser fram mot å utforske nye framtidige muligheter innen flytende havvind, sier Rummelhoff.

Beslutningen om å bygge vindparken ble tatt for snart to år siden.

Statoil og partneren Masdar har utviklet Batwind, en batterilagringsløsning for havvindkraft med en kapasitet på 1MWh, som skal knyttes opp mot havvindparken.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund