Kraftig prisvekst for tre og spiker

17.06.2020
Det er blitt mye dyrere å kjøpe plank og spiker. Corona får skylda
I løpet av 2020 har forbrukerprisene på byggevarer steget med 5,2 prosent. Svekket kronekurs under coronakrisen står bak flere og kraftigere prisøkninger enn normalt, og prisnivået forventes fortsatt å stige.

Trelast er i år den varegruppen som har økt mest i pris, med en økning på 8,7 prosent fra 1. januar til 16. juni i år. Deretter følger bygningsplater og paneler med 8,1 prosent, og spiker, skruer og festemidler med 7,0 prosent, skriver bygg.no

Til sammenligning er økningen i materialkostnader i SSBs byggekostnadsindeks 3,3 prosent fra mai 2019 til mai i år.

Lave marginer

Administrerende direktør Jøns Sjøgren i Byggevareindustrien kunne også tidligere i koronakrisen advare om at pandemien kunne få alvorlige følger for byggevarebedriftenes økonomi.

‒ Det har vært tøft for de bedriftene som har blitt rammet av dette, og det har allerede vært en runde med justering av prisene. Alle har egentlig varslet prisøkning, sier han.


Byggevareindustrien-sjefen forteller at pris naturlig nok er i fokus hele året for næringen, selv om Norsk Standard for kjøp av byggevarer skisserer prisjustering 1. april og 1. oktober.


‒ Men det jobbes med dette hele tiden. Jeg ser at noen har spekulert i om noen utnytter situasjonen for å øke prisene, men jevnt over er det knallhard konkurranse på alle produkter, så det er mange vaktbikkjer her. Dette er fortsatt en lavmarginsbransje, understreker han.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund