Motebyen runder to milliarder

04.03.2009
Først Oslo- så Haugesund. Ingen norske byer slår sildabyen i mote. I år vil omsetningen i mote
selskapene B.Young, Conseptor og Risøe komme opp i rundt to milliarder kroner.

AV EGIL SEVEREIDE

Men mens designere og moteskapere slåss om en plass i offentlighetens søkelys, er våre lokale aktører opptatt av å holde en lav profil. De er haugalendinger, og treffes tilfeldig. Men de er også konkurrenter. Det var ikke mulig å få samlet John Gilbert Helgeland, Stein Lande og Asbjørn Fjeldheim rundt samme bord for å snakke om motebyen Haugesund og framtiden. Både Helgeland og Lande har blandet erfaring med medieeksponering. Men hver for seg er de villige til å lette litt på sløret.

En annen grunn til at de ikke har et definert behov for oppmerksomhet er at de har et nasjonalt og internasjonalt arbeidsfelt.

Conseptor, for eksempel, har Danmark som sin hovedbase, nærmere bestemt byen Kolding. Der holder Stein Lande & Co. i øyeblikket på å bygge nytt hovedkontor på 5000 kvadratmeter. I Kolding sitter designere, selgere og den administrative ledelse i de tre selvstendige selskapene CNS Group, Numph og DND. De går for egen maskin. Lene V holder til i Oslo. Også det selskapet går for egen maskin. Men det er i Haugesund de store beslutningene tas. I Veritas-bygget på Risøy styrer Stein Lande hele konsernet gjennom morselskapet Conseptor. Derfra tas de strategiske avgjørelser om ekspansjon og oppkjøp i Norge, i Skandinavia og andre land. Men du ser verken klesplagg eller prøverom. De 20 ansatte jobber kun med finans,it og andre støttefuksjoner.

Også John Gilbert Helgeland har øynene rettet mot Danmark. Derfra styres B.Youngs internasjonale virksomhet. Helgeland har rettighetene for Norge, men markedsføring og profil håndteres av danskene. Fra B.Youngs lokaler på Norheim styres økonomi og salg over hele Norge. Her er det norske ” hovedkvarteret” plassert med rundt 20 ansatte. B.Young-kjeden i Norge er svær; nær 800 ansatte og med en totalomsetning på over en milliard kroner.

Like over gata sitter Asbjørn Fjeldheim, sjefen i Risøe, og kompanjong Jonas Simonsen. De har gjort Haugesund til sin base og herfra styres 34 klesbutikker over store deler av landet. Risøe er det minste av de lokale moteselskapene, men har ekspandert kraftig etter starten for tre år siden.

Haugesund-regionen kan altså skryte av å ha hovedkontor til tre betydelig aktører i det norske motemarkedet. Det er oppløftende etter en periode der regionen har opplevd en filialisering, d.v.s. at hovedkontorsfunksjoner er blitt flyttet ut av regionen.
Men hvilke synergier gir det? Hva kjøper selskapene av varer og tjenester? Hva betyr de for Haugesund og Haugalandet?

La oss begynne med ”nykomlingen” Risøe, som valgte å flytte fra Oslo til Haugesund. I følge Asbjørn Fjeldheim benytter selskapet seg i stor grad av lokale leverandører til sin nasjonale virksomhet. Selskapet Butikkservice står for innredning av butikkene, DHR Reklame tar seg av all annonseprofilering og Geir Øyvind Gismarvik i Fotogen står for all fotografering. I tillegg bruker Risøe lokale modeller. På toppen av det hele skal selskapet nå flytte vareimporten fra Oslo til Haugesund, og kjøre nye kolleksjoner med Schenker til butikker i Oslo, Stavanger og Trondheim via Johs. Sundfør.

B.Young arrangerer en årlig motemesse i Haugesund, som samler nærmere to hundre butikksjefer og selgere fra hele landet. Selskapet har også et suppleringslager i regionen, og kjøper en del rekvisita fra lokale leverandører. I tillegg kan kemneren i Karmøy ta i mot 6-7 millioner kroner i arbeidsgiveravgift hvert år, fordi selskapet har forretningsadresse her for rundt 400 butikkansatte over hele landet. I tillegg mottar kommunen mange millioner kroner i skatt på overskudd fra selskapene.

Conseptor er det lokale selskapet som er mest internasjonalisert. 20 prosent av selskapets omsetning hentes fra Norge, resten internasjonalt. Stein Lande & Cos øyne er i stor grad rettet mot Danmark, der selskapet er blant de 10-15 største aktørene.
Det er egentlig ingen forretningsmessig grunn til at selskapets hovedkontor skal ligge i Haugesund. Men det gjør det, og Stein Lande synes ikke det er noen ulempe. Bortsett fra at det er litt slitsomt å reise.
For øvrig mener Lande at haugalendingene kan kjøpe landets billigste klær. Det er en effekt av at tre store moteselskaper er etablert her.









Dette er B.Young


B.Young ble startet i 1991. Den første butikken åpnet på Oslo City i 1996. Kjeden har hatt en jevn og god vekst i Norge, og består i dag av 145 butikker mellom Hammerfest og Kristiansand.
B.Young- kjeden er i dag Norges største motekjede målt i antall butikker. John Gilbert Helgeland eier engrosselskapet 100% og er medeier i 70 butikker, som er selvfinansierende.
Kjeden har ca 800 ansatte og selger 3,5 mill plagg pr. år, hvilket vil tilsvare nesten tre plagg til hver eneste kvinne i Norge.
Brutto omsetningen for kjeden i Norge i 2008 (detalj&engros) var på over 1,1 milliard. Kjeden har helt siden oppstarten i 1991 hatt positive resultater.
2008 var et godt år for B.Young med en økning på 10% og under julehandelen hadde kjeden en fremgang på om lag 20%.
Kjeden har historisk sett gjort det godt i dårlige tider og har også denne gang opplevd en økning i salget etter at nedgangen i økonomien startet i fjor høst.
Kjeden består av merkene B.Young, ICHI, Sorbet og herremerket Frank Q.


Dette er Conseptor:
Conseptor er morselskap i et omfattende motekonsern som inkluderer Lene V i Norge og CNSGroup, DND og Numph i Danmark. Konsernet forventer i år en omsetning på rundt 750 millioner kroner. Lande/Seglem er hovedaksjonærer i selskapet.
Hovedaktiviteten ligger i Danmark med Kolding som ”hovedstad”. Solid, Peppercorn, Oxmo, Phobia er blant de mest kjente merkenavnene. Produktene selges i butikker over hele verden. Lene V driver fra Oslo og har et åttitalls butikker over hele landet. Lene V har slitt, men er nå inne i en restrukteringsfase.
Conseptor hadde et kort, men hektisk opphold på Oslo Børs-listene. Ble tatt av børs i 2006, og styres nå av Stein Lande & Co. i Haugesund. Selskapet har muskler til å ekspandere og vurdere nå interessante prosjekter i utlandet. Conseptor er spent på konsekvensene av finanskrisen, og frykter et urolig år i 2009.

Dette er Risøe:
Egentlig et velrenommert Oslo-selskap, som fikk økonomiske problemer og ble kjøpt av Asbjørn Fjeldheim og Jonas Simonsen i 2005. I løpet av seks måneder ble minus snudd til pluss og i 2006 flyttet selskapet til Haugesund. Har nå 34 butikker i området i og rundt Stavanger, Oslo, Bergen, Haugesund og Trondheim. Selskapet ønsker å konsolidere og venter ingen stor oppbygging av nye butikker . Omsetningen er doblet på tre år og nådde i 2008 103 millioner kroner. Risøe hadde ved årsskiftet rundt 200 medarbeidere, og har opplevd omsetningsvekst til tross for finanskrisen.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund