MS Iona til Haugesund

22.10.2020
Verdens grønneste cruiseskip med lengre opphold på Garpeskjær
P&O Cruises har akkurat fått overlevert sitt nybygde flaggskip, MS Iona, fra Meyer verft i Tyskland. Med 184.000 bruttotonn er Iona det største skipet som er bygget for den britiske cruiseindustrien. I følge en pressemelding fra Karmsund Havn vil skipe være et av de grønneste skipene i verden, og er drevet av LNG.

På grunn av den nåværende pausen i cruiseindustrien, kommer ikke Iona til hjemhavnen Southampton før nyttår, men vil bruke Haugesund Cruise Terminal, Garpeskjær, midlertidig. Iona ankommer Haugesund i slutten av oktober, i første omgang for en måned.

Møter strenge rutiner


Mannskapet om bord på Iona vil bestå av maksimalt 200 personer. Alt mannskap er testet for Covid-19 før de drar hjemmefra, og det kreves en bekreftelse på at de er negative før de får gå ombord. Mannskapet settes også i karantene om bord for en periode etter påmønstring.

Skipet vil befinne seg på avlåst kaiområde, hvor det kun er inspektører fra havnemyndighetene som har mulighet for å åpne. Karmsund Havn og P&O Cruises er enige om interne rutiner som er langt høyere enn de nasjonale kravene i Norge.

Av konkrete tiltak innebærer dette blant annet at besetningen er pålagt landlovnekt. Skipet har eget medisinsk personell om bord, som vil ha ansvar for medisinsk oppfølging under hele oppholdet, og også gjennomføre daglig helsesjekk av mannskapet.

-Vi ser frem til å få MS Iona på besøk. Hun vil være det største og mest miljøvennlige skipet i sin klasse som Karmsund Havn noensinne har hatt til kai på Garpeskjær. Strenge rutiner for ivaretagelse av smittevern med tanke på Covid 19 situasjonen har vært en klar forutsetning for å få til dette anløpet, sier havnedirektør i Karmsund Havn, Tore Gautesen.

-Karmsund Havn har en veldig god dialog med rederiet, og har utarbeidet en egen risiko- og sårbarhetsvurdering for hele operasjonen fra skipet loses inn til kai og frem til det er loset ut fra kai igjen. Vurderingen er gjennomgått med lokale helsemyndigheter, og det råder enighet om at hele anløpet er sikkert å gjennomføre med de tiltak skip og rederi gjennomfører, samt de tjenester Karmsund Havn fasiliterer for, sier Gautesen videre.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund