-Lean er hverdagslykke!

20.03.2023
De som bidro fra scenen. F.v.: Tom Helgesen, Lean-ansvarlig Tysvær kommune, Sissel B. Høvding, NAV Vestland, Kari Bjørnerud, Vestre Toten kommune, Tommy Johansen, Bergen kommune, Elin Hannisdal, NAV Vestland, Tom Kenneth Gilje, Gjesdal kommune, Kristin Helle, organisasjonsleder Tysvær kommune, Bjarne Berg Wiig, forfatter og LEAN-entusiast, og Bente Irene Førland, Tysvær kommune.
Tysvær kommune inviterte til Lean-inspirasjonsdag for å bli bedre rustet til fremtidens utfordringer
Nærmere 150 deltakere var samlet i storsalen på Tysværtunet i forrige uke for å inspireres til å jobbe på en måte som frigir både tid og ressurser, nærmere bestemt Lean-arbeid. Tysvær kommune satser på Lean for å imøtekomme morgendagens utfordringer med flere eldre og færre arbeidstakere, blant annet.

– Ingen tvil om at fremtiden blir utfordrende. Vi blir færre i arbeidsdyktig alder, og stadig flere som behøver helse- og omsorgstjenester, sa en av foredragsholderne, Kari Bjørnerud fra Vestre Toten kommune.

Vestre Toten kommune har jobbet i over 10 år etter Lean-prinsippene, og kan vise til gode resultater. Tidstyver oppdages og det ryddes og spares i alle avdelinger og prosjekter i kommunen – uten at det går ut over arbeidsstokken.

– Det er viktig å presisere at tiltakene ikke gjøres for å kutte årsverk, snarere for å frigi tid til viktigere oppgaver. En av våre avdelingsledere sa nylig til meg at ‘Lean er hverdagslykke’, fordi hun ved å effektivisere og fjerne tidstyver og sløsing nå fikk tid til å være leder, å utføre de faktiske oppgavene sine, sier Bjørnerud.

Det er nettopp dette Tysvær kommune også vil implementere. De starter forsiktig med et par avdelinger nå først, og har planer om å innføre arbeidsmetoden i alle på sikt. Tom Helgesen er engasjert som Lean-leder i kommunen.

 – De færreste liker endring, men de aller fleste vil svært gjerne har en mer effektiv og mer oversiktlig arbeidsdag. Enkelte av Lean-verktøyene gir raske og gode resultater raskt, så det vil nok gi en god smitteeffekt når kollegaer deler sine erfaringer med andre, sier Helgesen.

I tillegg til ansatte i forskjellige avdelinger i Tysvær kommune, var det også deltakere fra nabokommuner til stede. Om flere følger Tysvær sitt eksempel etter hvert gjenstår å se.

Næringsforeningen Haugalandet vil snarlig sende ut en veldig kort undersøkelse om effektivitetsverktøy. Vi håper flest mulig av våre lesere har anledning til å bruke 2 minutter på denne når den kommer.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund