Alle møtes med respekt

15.07.2022
Administrerende direktør Arve Kambe og klinikksjef Johanna Stueland Bjørkavåg har grunn til å smile etter at Blå Kors Haugaland A-senter vant anbudsrunden om rammeavtale med Helse Vest. 
Blå Kors Haugaland A-senter vant anbudsrunde og sikrer fortsatt drift
Vi tok en prat med administrerende direktør Arve Kambe og klinikksjef Johanna Stueland Bjørkavåg ved Blå Kors Haugaland A-senter i forbindelse med at de nylig ble rangert som nummer 1 i anbudsrunden om tverrfaglig spesialisert behandling av ruslidelser. Rammeavtalen med Helse Vest gjelder for 6 år med opsjon på ytterligere 2 år, og trer i kraft 1. januar 2023.

– Det må presiseres at kontrakten skal signeres først, sier direktør Kambe, og opplyser om at det gjøres først etter sommerferien, mest sannsynlig i august.

Kontrakten sikrer fortsatt drift og selvsagt behandling for 30 døgnplasser og enda flere polikliniske pasienter enn tidligere; hele 5.500 konsultasjoner, samt to familiebehandlingsplasser. I tillegg er det nytt i avtalen at de skal også tilby lettere medisinsk rettet avrusning fremover, (for å avlaste sykehuset noe). Bjørkavåg og Kambe er naturlig nok svært glade for at institusjonen vant anbudsrunden.

– Vi ble rangert som nummer 1 både på kvalitet, som skulle telle mest, og totalt, sier Kambe, som begynte i stillingen som direktør i februar i år.

Høy trivsel og godt omdømme
Bjørkavåg, som er psykologspesialist, har vært ansatt siden 2014 og klinikksjef siden 2020.

– Vi har lav turnover her, folk trives veldig godt. Vi opererer med flat struktur og er opptatt av lagkultur og å behandle alle med respekt, sier hun, og forteller at de har et svært godt rykte/omdømme blant pasienter.

– Det er dessverre ennå skambelagt å ha en avhengighet, men vi får tilbakemeldinger på at mange opplever en stor lettelse etter å ha vært her første gang. Det er langt fra så ille som de har sett for seg og alle blir møtt med stor grad av forståelse og respekt, sier Bjørkavåg.

Kan ramme alle
Avhengighet rammer i alle samfunnslag. Også høyt utdannede og ledere. Det er nok en gjengs oppfatning at pasienter hos Blå Kors Haugaland A-senter er det mange ville kalt ‘slitne’.

– Det er mest ‘vanlige’ folk som rammes. Utløsende faktorer kan være livskriser av forskjellig slag; tap av arbeid, traumer, depresjoner, samlivsbrudd, for å nevne noe. Mange opplever også avhengighet etter smertebehandling i forbindelse med kreftbehandling, prolaps eller annet. Det er vanligere enn man tror, forteller klinikksjefen.

Lav terskel
Senteret opererer med en lav terskel for at folk lettere skal kunne ta kontakt, enten på egne vegne eller andres.

– Vi har en telefonvakt som man kan ringe for å drøfte. Det kan være helt anonymt om man ønsker det. Kanskje har noen en ansatt som de mistenker kunne behøvd hjelp. Telefonvakten vil kunne si om man bør kontakte lege, bedriftshelsetjeneste eller andre som henviser videre, sier Kambe.

Både alkohol-, medikament- og spillavhengighet behandles. Statistikken viser at det er overvekt av menn, noe duoen mener blant annet kan skyldes at kvinner kanskje har enda høyere terskel for å be om hjelp eller kjenner enda mer på skam.

Sommerplaner
Både Kambe og Bjørkavåg har valgt å ta litt senere ferie i år på grunn av anbudsrunden. Nå er det imidlertid duket for velfortjente fridager for begge to.

– Fruen og jeg skal på cruise i Middelhavet øst sammen med våre totalt fire ungdommer på 12, 13, 13 og 14 år. Det gleder vi oss veldig til, sier direktøren.

Bjørkavåg fordeler sine feriedager på noe mer nordlige breddegrader.

– Vi skal være litt på fjellet, deretter Norway Cup, før vi avslutter med en uke i København, smiler hun avslutningsvis.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund