Første stålkutt for fremtidens plattform

02.11.2023
Thaimunker velsigner stålet og prosjektet. Foto: Aibel
Torsdag 2. november markerte Aibel sammen med kunden Aker BP starten på byggingen av den ubemannede produksjonsplattformen Munin.

Byggingen skjer på Aibels verft i Thailand og tradisjonen tro ble det første stålkuttet markert med en høytidelig seremoni hos underleverandøren Deeline, hvor stålet ble velsignet av thailandske munker ifølge en pressemelding fra Aibel.

 

Munin er en ubemannet gassproduksjonsplattform og den første installasjonen av denne typen på norsk sokkel. Konseptet er utviklet av Equinor, mens Aibel er ansvarlig for prosjektering, innkjøp, bygging, sammenkobling og uttesting. Aker BP er operatør for utbygging og drift.
 

- Med Munin-prosjektet er Aibel med til å sette en ny standard for utbygginger til havs. Plattformen bygges uten helikopterdekk, boligkvarter og livbåter, og tilkomst og opphold vil skje ved bruk av støttefartøy. Prioriteringer for oss har vært sikkerhet i design, minimale vedlikeholdskrav og forenkling av systemer og funksjoner på plattformen for å unngå manuelle operasjoner. Det alltid spennende å starte bygging av et prosjekt. Nå skal vi se det fysiske resultatet av flere år med arbeid, sier Aibels prosjektdirektør Erling Landsværk.
 

Kontrakten har en verdi på 7 milliarder kroner og vil engasjere rundt 2000 personer fordelt på Oslo, Haugesund og Thailand.
 

Verftet i Thailand skal levere modulen for støttesystemer, trappetårn, flammetårn og dekkseksjoner til prosessmodulen. Den resterende delen av prosessmodulen vil bli bygget i Nordsjøhallen på Aibels verft i Haugesund og sammenstilling og utrusting vil også skje i Haugesund. Den første forsendelsen skal seile mot Norge om i underkant av ett år.
 

Plattformdekket til Munin veier over 8000 tonn. Det er 62 ganger 42 meter og er 35 meter høyt. Prosjektet forventes avsluttet i 2027 der den ferdige Munin-plattformen blir en av tre nye plattformer i Yggrasil-området, som er plassert mellom Alvheim og Oseberg i Nordsjøen. Området har mange felt og inneholder rundt 700 millioner fat oljeekvivalenter. Aker BP er operatør med Equinor og PgNiG Upstream Norway som lisenspartnere.

Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund