Hva skjedde - egentlig?

15.04.2024
Nordsjøhallen, en milepæl for hele Haugalandet.
Historien om beslutninger som endret regionen.
En ny arrangementsrekke ser dagens lys på Haugesund Folkebibliotek 22. april. Under overskriften «Milepæler» skal Egil Severeide grave dypere i historiske beslutninger som har hatt avgjørende betydning for vår region.

Få kjenner næringslivet i regionen bedre enn Egil Severeide. Som tidligere journalist og redaktør i Haugesunds Avis, NRK og Rogalands Avis, og som leder i Næringsforeningen på Haugalandet gjennom 10 år, har han følt utviklingen på kroppen.

-Biblioteket er en kunnskapsaktør, og vi er glade for kunne få samarbeide med Egil. Vi tror det vil være stor interesse for denne arrangementsrekken og at den kan gi mange viktig ny innsikt, sier programansvarlig ved Haugesund Folkebibliotek Andreas Meland. Arrangementsrekken gjøres mulig med støtte fra Haugesund Sparebank.

Første arrangement 22. april tar for seg den dramatiske historien om Nordsjøhallen. I år er det 40 år siden daværende statsminister Kåre Willoch innviet Nordsjøhallen på Risøy.

-En katastrofe om vi ikke får bygge, sa adm. dir Geir Worum forut for beslutningen.

Motstanden var stor. Haugesund skulle få et nytt landemerke, og risøybuen var rasende over å få en svær blå industrihall midt i fleisen. Haugesund Mekaniske Verksted (HMV) hadde dårlig tid, og flere politikere følte seg presset til å si ja. 

For HMV har Nordsjøhallen vært et være eller ikke være. Men hva skjedde egentlig i kulissene? Hvordan klarte Geir Worum og HMV å få snudd stemningen? Og hvorfor tok han sin hatt og gikk bare et par år seinere?

Sammen med Geir Worum skal Egil Severeide dra oss gjennom den dramatiske historien om byggingen av Nordsjøhallen - en av de dristigste og beste investeringene i Haugesunds-industriens historie.


Egil Severeise er klar med "Milepæler", første arrangement er 22. april.

Datoer i serien "Milepæler"
 

Torsdag 3. oktober: Sjøfartsdirektoratet til Haugesund. Hvordan ble Victor Normans visjon mulig?
 

Torsdag 14. november: Det beste som kunne skje. Da Stolt Seaway flyttet hovedkontoret fra Haugesund og grunderånden slapp løs
 

Torsdag 23. januar 2025: Fra fiskeri og jordbruk til storindustri. Kampen for å få Norsk Hydro til Karmøy
 

Torsdag 20.mars 2025: Kampen om Kårstø. Hvordan ble Tysvær Norges energihub?


 
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund