Kvalitative kriterier vektlegges på Utsira Nord

28.04.2022
Administrerende direktør i Saga Subsea, Einar Tollaksvik, deltok på konferansen i regi av Siemens Energy i Maritim Hall.
-Setter vi kvalitetskravene høyt nok vil norske bedrifter vinne frem, sier Einar Tollaksvik i Saga Subsea.
Tidligere i år ble det klart at regjeringen legger opp til at områdene på Utsira Nord vil tildeles basert på kvalitative kriterier.

Ifølge administrerende direktør i Saga Subsea, Einar Tollaksvik er dette en seier for lokalt næringsliv.

-At utlysningene skjer etter kvalitative kriterier er helt nødvendig. Dette vil føre til innovasjon, og setter listen i forhold til hvem du tar med deg inn i prosjekter. Setter vi kvaliteten høyt nok her vil norske bedrifter vinne frem, sier han.

I motsetning til auksjonsmodellen, som legges til grunn i utlysningen av områder i det bunnfaste havvind-feltet, Sørlige Nordsjø II, vil kvalitative kriterier vektlegge flere krav enn bare pris.
 

-Vi går all in


Næringsforeningen snakket med ulike leverandører som møttes på en konferanse i regi av Siemens Energy i Maritim Hall. Energitransformasjon var et sentralt tema på agendaen.

Blant foredragsholderne var daglig leder i Norwegian Offshore Wind Cluster, Arvid Nesse.

I kjent stil forklarte han hvilke muligheter som ligger i havvind-markedet – spesielt innenfor utviklingen av flytende havvind-parker.

-Norge har 4% markedsandeler i bunnfast-markedet. Vi ser for oss at vi kan ta opp mot 20% markedsandeler på flytende installasjoner, sa han fra scenen og viste til en rapport fra Menon Economics som spår at den nye industrien vil genere rundt 30 000 arbeidsplasser.

Nesse er fornøyd med å få bekreftet at kvalitative kriterier blir lagt til grunn for utlysningen.

-Men det viktigste vi kan gjøre nå er å komme raskt i gang, sier han og sikter til utlysningen på Utsira Nord som ikke kan komme fort nok.

Ifølge regjeringen kommer utlysningen for Utsira Nord i løpet av 2022. Når startskuddet går kan vi regne med at den lokale leverandøren Saga Subsea står klar til å bidra.

-Vi har allerede en del arbeid inn mot havvind, og har bygget oss relevant og god erfaring innad i selskapet og har relevante produkter som allerede er klar. Vi bruker mye tid på dette og går all inn, sier Tollaksvik målbevisst
Energi
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund