Sterkt fokus på vind på Solamøtet

11.01.2023
Konsernsjef i Statnett, Hilde Tonne, var tydelig på at det var på tide å tenke nytt når det gjelder naturinngrep og vindmøller på land.
Tvingende nødvendig å få flere vindmøller på land raskt, ifølge Statnett
Etter to års pandemipause var det endelig klart for det årvisse Solamøtet igjen. Konferansen gikk av stabelen mandag denne uken, med rundt 200 deltakere, eller gjester, tilstede. Gjestelisten er ikke offentlig, men dagen er et flott treffsted fra representanter fra både offentlig og privat sektor. Næringsforeningen Haugalandet, ved administrerende direktør Bernt Jæger, er representert i programkomitéen.

Dagen bød på innlegg fra Eirik Bergesen, politisk kommentator, tidligere finansminister Gunnar Berge i samtale med Kyrre Knudsen, sjeføkonom i SR-bank, konjunkturbarometer fra sistnevnte, panelsamtaler, grønn omstilling og arbeidsmarkedssituasjon, for å nevne noe.

Flere vindmøller på land!
Sterkest etterlatt inntrykk for mange var det nok Hilde Tonne, konsernsjef i Statnett, som sørget for, med deltema ‘Hvordan skal vi få nok kraft?’. Tonne var tydelig på at det var på tide å tenke nytt når det gjelder naturinngrep. Vi får ikke både i pose og sekk, altså både grønn industrialisering mens vi i tillegg bevarer naturen, dersom vi skal imøtekomme kraftbehovet som vi vet kommer.

– Havvind er ennå et stykke unna, men det er ikke kraftbehovet. Det er tvingende nødvendig å tenke flere vindmøller på land også, sa hun, og kommenterte at hun var klar over at hun ville bli upopulær hos enkelte med dette utsagnet.

Også investor Maria Moræus Hansen påpekte energikrisen og poengterte at det ikke blir batterifabrikker og grønn hydrogen uten at energibehovet dekkes.

Haugalendinger på scenen
Arvid Nesse, klyngeleder Norwegian Offshore Wind, deltok i paneldebatt om havvind. Han påpekte at ting har gått – og fortsatt går sent, men at det har skjedd mye positivt i det siste. Nesse kom med en klar bestilling til politikerne.

– Vi trenger å se en tidsplan. Industrien trenger å se at det er jevne tildelinger fremover, sa klyngelederen.

Synnøve Seglem, viseadministrerende direktør i Knutsen OAS Shipping, holdt innlegg om bedriftenes klimaløsning og oppga imponerende inntektstall og investeringsplaner. Rederiet har også spennende forskningsprosjekter på gang, blant annet på alternative drivstoffmuligheter.

Siste Haugalending på scenen denne dagen var Tiril Fjeld, daglig leder i Haugaland Næringspark. I panelsamtale om næringsattraktivitet og om Rogaland taper terreng, var det gledelig å høre Fjeld fortelle om nylig inngått opsjonsavtale om karbonfangst og -lagring, og at det nok kommer flere gode nyheter fremover. Som Norges største ferdigregulerte næringsområde, står de klare til å ønske store etablerere velkommen.

  
Bilde til venstre: Tiril Fjeld i panelsamtale, bilde til høyre: Synnøve Seglem, Knutsen OAS Shipping
 
Venstre bilde: Arvid Nesse i panelsamtale. Høyre bilde: Noen av deltakerne på årets Solamøte.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund