Storsatsing på havvind!

09.06.2021
Olje-og energiminister Tina Bru kom med gode nyheter på Floating Wind Konferansen.
Olje-og energiminister Tina Bru kom med gode nyheter på Floating Wind-konferansen.
 
Det var en entusiastisk Olje-og energiminister, som talte til deltakerne på havvindkonferansen Floating Wind Conference, som både hadde fysiske gjester til stede på Scandic Maritim, og ca. 500 deltakere fra hele verden som fulgte konferansen via live streaming.

Tina Bru la i sin innleding vekt på at havvind er en del av et internasjonalt marked med store muligheter, der EU er en viktig part å forholde seg til i dette bilde.

-Dette kan være starten på et nytt industrieventyr, og havvind er en industriell mulighet for Norge, sa Bru, som også benyttet anledningen til å slippe nyheten om at regjeringen vil åpne opp flere områder for havvind på norsk sokkel. Statsråden sa også at Utsira Nord kan få tillatelse til produksjon av tre felt a 500 MW kraftproduksjon.

Arrangør og styreleder i arrangørselskapet, Norwegian Offshore Wind Cluster, Gunnar Birkeland, var glad for nyhetene som ble presentert; -Wow! Dette er fantastisk! La oss gjøre dette til en tradisjon, altså at Statsråden komme her til Haugalandet med gode nyheter, sa han til et begeistret publikum.

Feltene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø ble offentliggjort i fjor, og både internasjonale og nasjonale selskaper har vist stor interesse for konsesjonene som legges ut. Veilederen for konsesjonene som mange har ventet på, presenteres fredag 10. juni ifølge Bru.

Equinor er en av de store aktørene i dette bildet, og Arne Eik la heller ikke skjul på sin entusiasme som er knyttet til dette markedet og bekreftet at Equinor ønsker å vinne frem i konkurransen om konsesjoner. Han poengterte også at de som stor aktør vil bidra til god konkurranse blant underleverandører for å sikre innovasjon og lavest mulige kostnader, som igjen øker konkurransekraften.

I debatten vektla Statsråd Tina Bru viktigheten av å få ned kostnadene hvis vi skal lykkes med havvind, og poengterte at havvind og andre energikilder må utvikles av eksisterende industri. – Vi kommer aldri til å ha politikere som setter en sluttdato for oljen, sa Bru, som ønsker en glidende overgang til nye energikilder.

Knut Vassbotn fra det lokale havvindselskapet DWO var glad for at det satses, men utfordret Statsråden og regjeringen på videre tempo i prosessen, og sa at vi må handle nå om vi har tro på dette som næring.

Bilde under: Gunnar Birkeland hadde online kontakt med sin kollega Trine Halsnes i Unitech på testmøllen Zefyros, utenfor Utsira.


 
Energi
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund