To bedrifter fra Haugalandet til NM for ungdomsbedrifter!

22.03.2022
Tønnå UB fra Lundeneset VGS i Ølen og Godt i Glass UB fra Karmsund VGS skal begge kjempe om NM-tittel i mai
Ungdomsbedriften Tønnå fra Ølen gikk helt til topps under Fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter 16. mars. Forretningsidéen og -konseptet er å omgjøre gamle oljefat til stoler og bord. Slik får oljefatene et lengre liv og bedriften bidrar med det til en bærekraftig og sirkulær økonomi.

Møblene selges til bedrifter og privatpersoner som ønsker seg et retro og tøft møblement. Juryen ble imponert over at de hadde utviklet effektive produksjonsmetoder, og fått produksjonstiden ned fra 14 dager til 1 dag. Dessuten har ungdomsbedriften snart nådd salgsmålene de satte seg, samtidig som de har drevet ytterligere produktutvikling og nå leverer hele møbelsett. Det er også høy betalingsvilje for produktene, så inntjeningen er god.

Godt i Glass UB fra Karmsund VGS vant Bærekraftsprisen i samarbeid med Lyse og Haugaland Kraft i Fylkesmesterskapet og tar følge med Tønnå UB til NM i mai. Deres forretningsidé er å lage marmelade av frukt og grønnsaker som butikker ellers ville kastet. Ungdomsbedriften imponerte juryen med stort engasjement og et gjennomarbeidet produkt, og juryen er overbevist om at de vil revolusjonere marmelademarkedet.

Framtidens verdiskapere
Erfaring og forskning viser at jo tidligere barn og unge får øvd seg på innovasjon og entreprenørskap, jo større er sjansen for at de tar det ut i reelt gründerskap senere i livet. Ungdomsbedrift er en virkelighetsnær læringsmetode hvor elevene praktiserer det de lærer i teorien. Elevene skaper verdier gjennom å prøve og feile og selv finne løsninger på problemene og utfordringene de møter underveis. Jo mer elevene får bestemme selv, desto mer lærer de, og de utvikler samtidig kompetanse arbeidslivet etterspør.

– Ungdommene lærer fag gjennom å drive bedrift på skolen. De får praktiske og realistiske erfaringer som de tar med seg videre. De får forretningsforståelse, de jobber med bærekraftsmålene og de tar ansvar og initiativ for å skape verdier for seg selv og andre. Du kan ikke lære innovasjon og entreprenørskap ved å lese om det – du må praktisere det. Fremtidstroen er utvilsomt styrket når jeg ser engasjementet ungdommene utviser, sier Maria Aasbø, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Rogaland

Nå blir det Norgesmesterskap! 
Tønnå UB og Godt i Glass UB skal representere Rogaland under NM for ungdomsbedrifter 2.-3. mai. Med seg får de tre andre ungdomsbedrifter: Unik UB fra Bryne VGS, El-Gründer UB fra Tryggheim VGS samt Re-Cycle UB fra Hetland VGS.

Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund