Vekst i salg av strømbesparende utstyr til bedrifter

21.12.2021
De rekordhøye strømprisene har gjort strømbesparende tiltak og utstyr mer lønnsomt enn noen gang, sier daglig leder og eier i Wee.no, Rune Wee.
 – Det er bare noen få tiltak som virkelig utgjør en forskjell på forbruket, sier daglig leder og eier i utstyrsleverandøren Wee.no, Rune Wee.
De rekordhøye strømprisene har gjort strømbesparende tiltak og utstyr mer lønnsomt enn noen gang. Nå tar både bedrifter, gårdsbruk og privathusholdninger grep for å ruste seg mot en langvarig strømkrise. – Det er bare noen få tiltak som virkelig utgjør en forskjell på forbruket, sier daglig leder og eier i utstyrsleverandøren Wee.no, Rune Wee i en pressemelding.

Denne uken er strømpriser i Sør-Norge forventet å passerer kr. 4,60 per kWt, det høyeste i løpet av årets mye omtalte strømkrise. De høye prisene fører til at stadig flere gjennomfører strømbesparende tiltak, og mange har nå investert i utstyr som direkte eller indirekte sparer strøm for bedriften eller husholdningen.
Den nettbaserte utstyrsleverandøren Wee.no har merket seg den markante endringen i markedet i høst. Stadig flere skaffer seg varmepumper, noe som for Wee.no har medført mer enn en dobling i omsetningen på produktgruppen sammenlignet med i fjor. Salget av vedmaskiner har økt med 25 prosent, mens salget av vedkløyvere er opp hele 30 prosent sammenlignet med 2020.

Daglig leder i Wee.no, Rune Wee, ser en klar trend hva gjelder strømbesparende utstyr.
– Når vi vet at mellom 60-70 prosent av vårt totale strømforbruk går til oppvarming, er det lett å forstå at fokuset ligger her. Oppvarming av vann er en god nummer to hva gjelder strømforbruk, mens mye teknisk utstyr, og spesielt belysning, utgjør mindre av totalregningen enn vi kanskje tror, sier Rune Wee.
Kort fortalt betyr dette at tiltak rundt oppvarming av lokaler eller hjem er det desidert viktigste man kan gjøre for å spare strøm. Bedre isolasjon i vegger og tak eller nye vinduer betyr også langt mindre energitap, noe som vil reduserer strømforbruket ytterligere. Etterisolering er for tiden en fornuftig investering å ta, i kombinasjon med strømbesparende utstyr for oppvarming, sier Rune Wee.

Varmepumper er ofte en effektiv måte å varme lokaler på. Vann-til-vann systemer, der vann blir varmet før det går i rør under gulvet, er ofte det mest effektive, forteller Wee.
Et rørsystem med vann eller glykol kan enten gå ut i sjø eller hav, ligge to meter under jorda i sløyfer, eller borres ned 160-200 meter i bakken. En effektivt vann-til-vann pumpe vil firedoble effekten av strømmen du bruker, noe som vil redusere strømregningen betydelig. Vann-til-vann er vesentlig mer effektivt enn både luft-til-vann og luft-til-luft – uansett klimaforhold, sier Rune Wee.

At vedproduksjon for tiden øker, er ingen stor overraskelse, mener Rune Wee.
Alle som har tilgang til skog vil kunne øke produksjonen av ved, og dermed la vedfyringen stå for mer av varmeproduksjonen i hjemmet. Det ligger litt arbeid i vedproduksjon, men det er mye å spare på vedfyring i en effektiv og moderne vedovn, Også tilsynelatende enkle tiltak rundt begrensning av varmetap gir en effekt, forklarer Wee.
Der det er mye transport inn og ut av bebyggelse vil en strimmelport kunne holde på temperaturen og dermed spare mye strøm. Dette gjelder både for kjølerom, gårdsbygg, varelager, produksjonslokaler og verksteder der man har behov for enkel tilgang, i følge Wee.

– Vi kommer heller ikke unna infrarøde varmeovner drevet på parafin eller biodiesel. Disse kan være effektive for hurtig oppvarming og stabil innetemperatur i næringslokaler eller gårdsbruk. Ovnene trenger ikke avgassrør, og koster nå halvparten så mye å drifte som en strømovn, avslutter Rune Wee.
 
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund