Vestre lyttet til et engasjert næringsliv

10.02.2022
Næringsminister Jan Christian Vestre lyttet og noterte da næringslivet gav innspill til arbeidet hans.
Energipriser var et hett tema da næringsministeren inviterte til dialogmøte
Onsdag kveld inviterte næringsdepartementet i samarbeid med Næringsforeningen til dialogmøte med næringslivet i regionen. Hensikten med møtet var å hente inn innspill fra ulike bedrifter og bransjer som næringsministeren kan ta med seg i sitt videre arbeid. 

 Nærmere 60 aktører fra lokalt næringsliv samlet seg på kort varsel i Lille Maritim denne kvelden Etter en rask innledning av ministeren, åpnet ordstyrer Bernt Jæger for spørsmål og innspill fra salen, mens en lyttende minister noterte ivrig, og svarte opp underveis. 

En av de som kom med innspill var Espen Sunde, CFO i Seagarden, som produserer marine ingredienser av biprodukt fra fiskeindustrien. Selskapet har opplevd stor vekst de siste fem årene, hvor de har gått fra 30 til nærmere 200 millioner i omsetning, skapt 40 nye arbeidsplasser og bare i år investerer 100 millioner i fabrikken. Da Sunde i tillegg opplyste at 90% av omsetningen kommer fra eksport, ble det tydelig at dette er en virksomhet som treffer godt på statsrådens fire uttalte hovedmål: 1. Skape flere jobber i hele landet, 2. Øke investeringene, 3. Øke fastlandseksporten med 50% og 4. Kutte klimagasser - grønn vekst.

Sunde kom imidlertid med en sterk bekymring til ministeren: Den store usikkerheten i krafttilgang og energipriser, både strøm og gass, samt ubalansen i tilgang og pris mellom Nord- og Sør-Norge, fører til en uforutsigbarhet som nå stopper planlagte investeringer i vår region. 

- Det er ikke bærekraftig i lengden å drive produksjonsvirksomheter på denne måten. Det er dyrere å produsere enn å permittere ansatte, og det er ikke mulig å øke prisene tilsvarende frakt-, gass- og strømpriser (over 300%). Da vil vi i alle fall gå konkurs, konkluderer Sunde, som frykter en masse-exit av fabrikker fra Sør-Norge.Næringsminister Vestre forsto utfordringene, men kunne imidlertid ikke love noen støtteordninger fra staten som en løsning på kort sikt. Han understreket at strømpriser var en variabel kost på samme måte som kostnaden på råvarer og innsatsprodukter i industrien. 

-Dersom staten skal opptre som en forsikring mot disse variable kostnadene, og gi kompensasjon når de blir høye, vil vi kunne havne i en situasjon hvor markedsøkonomien byttes ut med planøkonomi. Dit ønsker vi ikke å komme, forklarte Vestre. 

- Vi har bygget industrialiseringen av Norge på tilgangen vår til ren energi. Nå er kraftmangelen blitt en utfordring. Det er utrolig viktig at vi bygger ut mer ren kraft, slik at vi de neste 100 årene kan bygge ny industri. Dette er årsaken til at vi setter fart på havvindutbyggingen, og har bedt NVE utrede nye områder for havvind, fortsatte Vestre, og viste til regjeringens lansering tidligere på dagen. 

Både Hege Skogland Mokleiv fra Permanor og Knut Tveit fra Matvareekspressen understreket at det er liten hjelp i kraftutbygging på lang sikt for små og mellomstore bedrifter som nå sliter med likviditeten grunnet skyhøye strømregninger. 

- Situasjonen er helt ekstraordinær, vi har fått tredoblet strømkostnadene. 90% av bedriftene er små og mellomstore, dette inkluderer butikker, frisører og bakeren på hjørnet, og handler ikke om store selskap som har gigantoverskudd i utgangspunktet. Vi står foran et ras av konkurser og oppsigelser hvis ikke noe gjøres, forklarte Tveit engasjertVestre utelukket ikke at regjeringen vil gi strømstøtte til små og mellomstore bedrifter, men kunne ikke love noe.  

Etter en hektisk time med nærmere 20 innspill om havvind, havressurser, offentlige innkjøp, skattepolitikk, transport og mye mer, måtte ministeren avslutte seansen og dra videre. Han avsluttet med å minne publikum på: 

- Jeg kommer tilbake til Haugalandskonferansen!

Les mer om Vestre på Haugalandskonferansen HER


Følgende aktører gav innspill til ministeren: 

Gunnar Birkeland, Norwegian Offshore Wind Cluster
Tor Halvorsen, Dupont Nutrition
Per Velde, Karmøy kommune
Bengt Haugland, Norcable
Kristian Eidesvik, Caiano
Espen Sunde, Seagarden
Hege Mokleiv, Permanor
Svein Gaute Bleivik, Tarec-in
Anne Kristin Helgeland, Rogaland Ressurssenter
Nils Olaf Osnes, Ricogruppen
Knut Tveit, Matvareekspressen/Trendhuset
Ingunn Harloff, Destinasjon Haugesund & Haugalandet
Arne W. Aanensen, Hagland 
Rune Thuestad, Tveit Regnskap
Tore Gautesen, Karmsund Havn
Ragnhild Brekke-Brandtzæg, Deep Ocean
Bjarne Hareide, Digilab Scandinavia
Endre Matre, Westcon Yards

Se bildekarusell fra møtet HER


 
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund