Oljå - og resten av landet

22.12.2011
Jeg leste nylig et intervju med en kvinnelig norsk økonomiprofessor, som hadde tilbrakt høsten i USA og følte hun kom hje m til en boble.
Jeg leste nylig et intervju med en kvinnelig norsk økonomiprofessor, som hadde tilbrakt høsten i USA og følte hun kom hje m til en boble.

Hun er ikke alene. Hun skulle vært påoljekonferansen i Stavanger for noen uker siden. Der ville hun møtt dresskledde menn som vandret rundt på en egen planet- totalt upåvirket av gjeldskrisen i Europa.

Optimismen var ikke bare sterk. Den var, som det sto i Stavanger Aftenblad, ”enorm!”
Det er ikke rart vår kvinnelige professor måtte klype seg i armen. Hvordan går det an å ha slik griseflaks.

Det begynte julen 1969, da Phillips var i ferd med å gi opp letingen etter olje i Nordsjøen, og plutselig dundret boret rett ned i Ekofisk-reservoiret.

Og det sluttet – foreløpig -for noen måneder siden da haugesunderen Hans Christen Rønnevik og hans kolleger i oljeselskapet Lundin fant gull på Avaldsnes-feltet.

Det var på et tidspunkt da mange spådde norsk oljeindustri en langsom død. Årevis med resultatløs leting hadde skapt resignasjon.

Så oppdager Lundin Avaldsnes, senere kommer Aldous og plutselig har vi fått et nytt Ekofisk. Som vi kan høste av i flere tiår framover.

Oljeservicenæringen, som så smått hadde forberedt seg på å pakke ned, eller flytte nordover, sprettet champagnen. Oljeselskapene pusser støv av gamle planer og lanserer nye. Milliarder på milliarder skal investeres i Nordsjøen, og de mørke skyene i horisonten er skremt bort av heftig solskinn.

Vi her vestpå er midt i dette solskinnet. Med mindre det kommer et voldsomt oljeprisfall, har våre oljerelaterte næringer de beste utsikter. Problemet blir å skaffe nok kvalifisert arbeidskraft. Det er ikke akkurat det de sliter med i våre naboland..

Men det blir også mer og mer klart at vi er i ferd med å få et todelt Norge- oljenorge og resten av landet. Eksportindustri som ikke er oljebasert, treforedling, turistnæringen, små og mellomstore bedrifter innen verftsindustrien vil slite tungt når etterspørselen i Europa stuper. Vi er allerede begynt å merke det gjennom permitteringer og oppsigelser. Sterk kronekurs gjør ikke situasjonen lettere.

Situasjonen i Europa er utfordrende. Vi kommer også til å bli rammet, men høyst sannsynlig i langt mindre grad enn våre venner lenger sør. Oljå kommer til å redde oss, nok en gang. Og selv om vi nærmer oss et todelt Norge, må vi ikke glemme at det neppe finnes en mer desentralisert næring enn norsk oljeindustri. Det er kun et fåtall av våre 430 kommuner som ikke har en innbygger som har en jobb i oljå…
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund