Rastløs gründer vender tilbake

22.11.2012
Han har jobbet i subsea i 30 år og var mannen som etablerte DeepOcean. I fjor skulle han legge inn årene. Nå er Kåre Johannes Lie (66) tilbake for fullt som leder for hardtsatsende Reach.
Av Kristian Severeide

Om noen skulle tituleres som subsea-miljøets ”grand old man” på Haugalandet, ville nok mange pekt på Kåre Johannes Lie. Han er mannen som skal ha sin del av æren for at den petromaritime næringen står så sterkt her i regionen.

Etter lang fartstid i Stolt-Nielsen-systemet brøt han i 1997 ut og dannet et nytt selskap som året etter ble kjøpt opp av nåværende Subsea 7 , for så i 1999 å etablere DeepOcean. En genistrek, vil mange si, for i dag er DeepOcean et veletablert og suksessrikt selskap både lokalt og internasjonalt.

I november i fjor bestemte Lie seg for å trappe ned og sluttet i jobben i DeepOcean. 30 år i bransjen fikk være nok.

Men rastløsheten slo ham hardt i ansiktet. Han hadde mer å gi.

- Jeg var rett og slett ikke klar til å legge inn årene. Jeg ble rastløs. Som gründer har jeg et sterkt ønske om å bygge og skape nye ting. Nå har jeg fått en ny mulighet til å være med på et nytt spennende prosjekt sammen med en fin gjeng med ungdommer. Det er det som driver meg, smiler gründeren.

Ambisiøs satsing
For det gikk ikke mer enn et halvt år før han var tilbake i manesjen. I juli i år kjøpte han 30 prosent av aksjene i Reach, hvor han like etter ble både daglig leder og styreleder.

I oktober kom meldingen om at selskapet nå skulle satse stort og hadde skaffet seg den nødvendige kapitalen for en slik satsing.

- Etter jeg ga meg i DeepOcean surret det mange nye tanker i hodet mitt. Jeg holdt kontakten med miljøet, og når jeg så at det var gode forutsetninger for at Reach kunne lykkes, valgte jeg å starte på nytt. Jeg mener timingen er veldig riktig og motivasjonen er på topp.

Lie har ingen problemer med å innrømme at Reachs fremtidsvisjon er ambisiøs. Selskapet har utarbeidet en femårsplan som skal plassere selskapet midt blant de andre subsea-bedriftene.

I 2016-2017 ser Lie for seg at Reach er en veletablert aktør med en rekke fartøy og flere hundre ansatte.

- Ja, ambisiøst er det. Men det er ikke umulig og en utfordring som trigger meg. Samtidig er forutsetningene og framtidsutsiktene nå veldig gode.

Subsea-markedet er i stor vekst og enorme investeringsbeslutninger i olje- og gassektoren er tatt eller er i ferd med å bli tatt som et resultat av alle de nye funnene som er gjort på norsk sektor.

Vår kompetanse er etterspurt og gjør at jeg er veldig optimistisk på selskapets vegne.

- Ingen konkurrent

Mange lurer gjerne på om Lie og Reach nå vil ta opp konkurransen med sitt gamle DeepOcean. Lie drar på smilebåndet når spørsmålet dukker opp.

- Nei, jeg ser ikke på oss som konkurrenter. Mens DeepOcean i hovedsak konsentrerer seg om inspeksjon,reparasjon og vedlikehold, vil vi i all hovedsak rette oss mot det som har med installasjon av nye felt å gjøre.

Når det nå settes i gang utbygging av en rekke nye, store felt i Nordsjøen, vil det være stort behov for bedrifter som oss. Vi kan fungere både som underleverandør til de store hovedentreprenørene , men også som leverandør direkte til olje og gasselskaper for visse av våre tjenester, sier Lie.

Han mener det bare er en fordel at Haugesund nå får en ny aktør innenfor subsea-miljøet.

- For det første er det jo markedet som bestemmer om det er plass til flere aktører, ikke nødvendigvis hvor vi er lokalisert.

Og slik framtidsutsiktene for bransjen ser ut i dag, er det mer enn nok plass til flere subsea-bedrifter i regionen. At flere av oss holder til her er jo bare positivt.

Vi kan alle bygge videre på det miljøet som er skapt her og utvikle oss i takt med det markedet som kommer framover.

- Hva med kampen om de kloke hodene?

- Jeg ser ikke på rekruttering som et stort problem. Foreløpig har det gått veldig greit å øke arbeidsstyrken her i regionen .

Mange likhetstrekk
Å være med å bygge opp et selskap, er noe Lie har gjort før. Han sammenligner gjerne dagens situasjon med den tiden da DeepOcean var et purungt selskap.

- Det er mange likhetstrekk og det er klart at den erfaringen jeg og flere av de ansatte i Reach Subsea har fra den tiden, er verdifull. Vi husker godt både oppturene og nedturene vi opplevde.

Men samtidig vil jeg påstå at vi er i en bedre situasjon nå enn hva som var tilfellet i Deep Ocean.Nå er vi inne i en oppgangsperiode for subsea,det var vi ikke i de første årene av DeepOcean.

Lie viser også til den brede kompetansen som Reach Subsea allerede har opparbeidet seg. Det gjør han tryggere på å lykkes.

- Vi har en organisasjon med mange erfarne og dyktig medarbeidere, ispedd unge krefter med nye ideer og kunnskap. Og det er kanskje det jeg trives best med.

Å kunne arbeide i team hver eneste dag og løse oppdrag og utfordringer sammen. For meg er det også viktig å ha det gøy på jobb, forteller Lie.

Reach har allerede startet oppbemanningen. I løpet av året vil selskapet ha rundt 15-20 ansatte, og rundt 40 i løpet av 2013 .

Når rammene nå ligger klart, starter arbeidet med markedsføring overfor nye, potensielle kunder. - Nå gjelder det å gå i de gangene hvor kundene er.

Men samtidig er subsea-miljøet et tett og lite miljø, hvor folk kjenner hverandre.

Både jeg og de andre ansatte har lang og solid erfaring, så jeg har veldig stor tro på at vi lykkes, smiler den evige gründeren.
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund