Verdens største er på vei til Haugesund

07.07.2014
Verdens største offshore-anlegg for høyspent likestrøm er den 23.000 tonn tunge, 100 meter lange, 70 meter brede Dolwin Beta som er begynt på sin 40 dager lange transportetappe fra Dubai til Haugesund.
Her skal den 90 meter høye giganten gjøres klar til å spille en hovedrolle i overføringen av strøm fra opp til tre ulike havvindparker i Nordsjøen og inn til det tyske fastlandsnettet.

Dolwin Beta skal få en kapasitet på 900 MW, som vil være nok til å forsyne omtrent 1,5 millioner husstander med elektrisitet.

Omformerplattformen ble bygget på verftet Drydocks World i Dubai. En del arbeid gjenstår på plattformen, og dette er årsaken til at den nå er på vei til Haugesund.

Aibel står for design og konstruksjon av plattformen, mens ABB står for HVDC-utstyr og høyspentkabler, og har kontraktsansvar overfor sentralnettoperatøren og kjøper Tennet.

– Når Dolwin Beta kommer til Haugesund skal det gjøres en del installsjonsarbeid. Blant annet skal to av våre offshore transformatorer installeres, sier ABBs informasjonsdirektør for Nord-Europa, Helene Gunther Merg til Teknisk Ukeblad.

Den eksakte ankomstdatoen for Dolwin Beta i Haugesund er foreløpig uklar, men estimert transporttid er 40 dager.

Her er Aibels side om Dolwin Beta
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund