Vi må ha vilje til å «gunna på»

30.11.2018
Inge Løyning fra Sauda Vekst presenterte offensive planer på Agendakonferansen
Torsdag var 140 politikere og representanter fra næringslivet samlet på Scandic Maritim i forbindelse med Agendakonferansen i regi av Haugaland Vekst. Årets tema var «Grønn industriell framtid». Inge Løyning fra Sauda Vekst var invitert for å snakke om deres prosjekt med sidestrømmer fra produksjonen til Eramet og fremtidige planer.

Sauda Fjernvarme ble etablert i 2012 og ut fra dette kom prosjektet med spillvarme med vann som i dag varmer både gater, kulturbygg og løpebane på idrettsanlegg. – Me har allerede fått til mye i Sauda, men me har ledig kapasitet. Nå må vi ha vilje til å «gunna på», sa Løyning som nevnte flere mulige prosjekt; som å hente den store mengden energi som ligger i flammeavblåsningen til Eramet, lekter til produksjon av laks, og ikke minst kongerekeproduksjon som kan utnytte oksygenet som kommer ut av en eventuell algeproduksjon; For neste mål er å få etablert et 20 dekar stort produksjonsanlegg som kan produsere 200 tonn algemasse som blant annet kan brukes i plastproduksjon. Oksygenet som frigjøres i denne produksjonsprosessen kan for eksempel brukes i rekeproduksjon. -Dette hadde vi aldri fått til uten energiprogrammet. Det er et godt eksempel på et godt regionalt samarbeid, avsluttet Løyning

Olav Brastad fra Bellona hyllet den rene prosessindustrien i Sauda og Norge for øvrig, og vektla i sitt innlegg viktigheten av å knekke fremmedgjøringen av materialproduksjon, slik at ungdommen våger å satse på disse fagene i fremtiden.  Simon Næsse representerte MET senteret som nylig fikk innvilget Arena-status med prosjektet rundt flytende havvind. Her er det ifølge Næsse gode muligheter for å få etablert et nytt industrieventyr, men poengtere at vi trenger et hjemmemarked for å ha mulighet for å lykkes i utlandet. Øvrige foredragsholdere var Ole Børge Ytterdal fra Norsk Industri, Arne Eik fra Equinor, Sigmund Lier og Øyvind Olsen fra NCEC prosjektet, og Matz Engman som bidro til at Facebook etablerte seg i Luleå i Finland.

Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund