Folk flytter hjem til Haugalandet

18.07.2021
Og noen jobber internasjonalt hjemmefra...

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser en trend som startet når landet stengte ned som følge av pandemien. For første gang siden 2000 opplever Oslo et flytteunderskudd – Det er altså flere som flytter ut av hovedstaden enn til.
 

Fra boligbyggelag i Oslo, til boligbyggelag i Haugesund


Eirik Baugstø er også storfornøyd etter å ha flyttet tilbake til Haugalandet etter noen år i Oslo.

-Jeg merker det er spesielt deilig å ha dager der du får en del timer etter jobb, sier Baugstø. Han trekker frem reisetid til jobb som en grunn til at han søkte jobb hjemme på Haugalandet.

-Jeg brukte mye tid på å komme meg til og fra jobb. Fra leiligheten i Nordstrand tok jeg t-bane og tog for å komme meg til jobben i Lillestrøm. Bare der er det to timer hver dag, sier han.

I mars i fjor var Baugstø var allerede vant med hjemmekontor. Etter en skade på fotballbanen ble han sittende hjemme å jobbe en periode. Så kom pandemien.
-På en måte var jeg allerede i gang med hjemmekontor, ler han.

Skaden gjorde pendlingen fra og til jobb enda mer problematisk.

-Det var spesielle tider med mye jobbing hjemmefra. Vi hadde heller ikke bil. Å ta offentlig transport var ikke alltid et alternativ, sier han.

For Baugstø og samboeren Hildegunn lå det alltid i kortene å flytte hjem. Da det åpnet seg en stilling som regnskapsfører i HAUBO brukte han muligheten. Hildegunn ble igjen for å fullføre utdanningen, samtidig som hun spiller på fotball på Kolbotn.

-Det passet perfekt med en slik jobb. Jeg hadde jo bakgrunn som regnskapsfører i et lignende boligbyggelag i Lillestrøm. Det var rett og slett en fin overgang, sier han.
Etter et halvt år som regnskapsfører i HAUBO har han dannet seg et inntrykk av næringslivet i regionen.

-Jeg trives utrolig godt. I tillegg har jeg veldig gode kollegaer, sier han om miljøet i bedriften. I tillegg er det ganske mye her jeg ikke var klar over. Det som har overrasket meg mest er det brede omfanget med bedrifter i regionen, sier han.


 

Fra kontoret på Karmøy styrer Jan Thomas markedsaktivitetene i amerikanske Pebblebee


Pandemien har fremskyndet digitaliseringen i bedrifter. Som følge av dette jobber mange uten å måtte møte fysisk opp på kontoret. Det skaper muligheter i arbeidsmarkedet.

Jan Thomas Rantaniitty jobber i det amerikanske teknologiselskapet Pebblebee. Kontoret hans er på Karmøy.

-Jeg har vært involvert som rådgiver i prosjektet helt siden starten i 2012. Først i oktober i fjor fikk jeg et skriftlig tilbud om å bli CMO og jobbe fulltid, sier han.

CMO står for Chief Marketing Officer. I praksis en markedssjef. Han forklarer kort hva firmaet driver med:

-Vi lager produkter som finner ting. Såkalt “technology for peace of mind”, sier han.

I følge Rantaniitty har det vært en stor omveltning i hvordan selskapet jobber. For bare et par år tilbake i tid var det ikke like aktuelt å jobbe på denne måten.

-Frem til pandemien slo til var det 99% amerikanske ansatte i selskapet. Nå har selskapet endret litt struktur, og en ser jo at folk kan bo desentralisert og ha jobber som fungerer, til tross for at du ikke er fysisk på samme sted, sier han.
 

Raw Ocean Lodge


I tillegg til fulltidsjobben i Pebblebee driver han lidenskapsprosjektet Raw Ocean Lodge, et opplevelsessenter på Sandve som skal tiltrekke eventyrlystne turister fra hele verden.

-Siden jeg jobber i en annen tidssone for Pebblebee har jeg muligheten til å realisere det andre prosjektet mitt på dagtid. Da sover jo Amerikanerne uansett, sier han.


 

-Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke flyttet hjem før, sier regionleder i Webstep, Thore Tollevik.


Thore Tollevik flyttet hjem til Haugalandet etter han fikk jobb som avdelingsleder i teknologiselskapet Webstep. For et år siden bodde han i Oslo og hadde ingen umiddelbare planer om å flytte hjem.

-Jeg hadde jo en god jobb med et godt nettverk, sier han.

Så kom pandemien.

Sammen med samboeren og nyfødt barn tilbragte han store deler av 2020 inne i en 65 kvadratmeter leilighet. Leien var på kroner 16 000.

- Vi fant ut at det ble veldig dyrt for oss å bo i Oslo, uten familie i umiddelbar nærhet. Samtidig som det var veldig vanskelig å komme inn på boligmarkedet, sier han.

Det var da han rettet blikket mot Haugalandet. Etter en liten periode med aktiv jobbsøking fikk han jobb i teknologiselskapet Webstep.

-Nå har vi kjøpt oss et flott hus og har vi langt mer plass rundt oss. Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke flyttet hjem før, sier han fornøyd.

-I tillegg skjer det jo utrolig mye spennende her i regionen, legger han til.
 

Får flere henvendelser


Mulighetsutvikler i Haugaland Vekst, Jannicke Kvarven, jobber med å tiltrekke folk til Haugalandet gjennom blant annet Haugesunregionen.no – som for øvrig akkurat inngikk samarbeid med Webstep. Hun mener pandemien kan ha åpnet øynene til mange.

-Vi har sett en økning i antall henvendelser fra jobbsøkere utenbys, bekrefter Kvarven.

Ifølge Harvard-professoren Edward Glaeser ønsker færre å bo i storbyer etter koronapandemien. Det skriver DN.

Mye tyder på at nettopp boforhold, mer plass og mindre restriksjoner har vært blant driverne for tilflyttende. Men Kvarven mener regionen har mer å by på.

-Jeg tror at flere får opp øynene for alt det spennende som skjer her, legger hun til og viser til blant annet Autostore og satsinger innen havvind.

Pandemien har nok åpnet øynene for mange, men Kvarven mener det må jobbes målrettet for å tiltrekke unge voksne til Haugalandet.

Hun skrur på en mer alvorlig tone.

-Disse tiltakene har aldri vært viktigere, avslutter hun.

Spennende jobb har fått Idunn «him» igjen…


I 2021 har Novaform vokst til 75 ansatte fordelt på 10 kontorer over hele Sør-Norge, og ambisjonen om å bli landsdekkende er i aller høyeste grad innen rekkevidde!  Til tross for Corona-situasjonen, har Novaform valgt å satse:

-Bare det siste året har vi økt med 30 nye ansatte nasjonalt , og utvidet med 5 kontorer. Lokalt har vi nye avdelinger i Odda og i Ølen – og voksende kontorer både på Stord og i Haugesund, sier en fornøyd avdelingsleder i Haugesund Per Hillesland – og fortsetter:

-Her i Haugesund er vi ekstra glade og stolte over å ha knyttet til oss unge som kommer «him» igjen,  som følge av spennende jobber, sier han.

Siste tilskudd på stammen på Haugesund-kontoret er Idunn Ervesvåg, som etter flere år i Skanska Oslo nå er tilbake i hjembyen:

-Det er utrolig hyggelig å komme hjem igjen. Haugesund har så mye spennende å by på, bare en er litt frampå og nysgjerrig. Novaform er et selskap med dyktige medarbeidere, god kultur og sunne verdier, noe jeg setter stor pris på - og som var viktige momenter for mitt valg. I tillegg opplever jeg at Novaform er fremtidsrettet – både i form av teknologi og digitalisering – og ikke minst i form av ambisjoner for framtiden.

Idunn kommer fra Skanska i Oslo hvor hun jobbet som produksjonsleder, der har hun bl.a  hatt ansvar for oppfølging av underentreprenører, økonomistyring, HMS og KS. I tillegg har hun bistått Skanska Commercial Development Nordic i Stockholm med deres globale sikkerhetsarbeid.

Idunn er utdannet byggingeniør og bedriftsøkonom – og under studietiden hadde hun et internship i Høyden AS, som er spesialister på tilkomstteknikk i høyden.
Det har lenge vært et kvinneunderskudd i byggenæringen på alle nivåer. Næringen er avhengig av mangfold – og nå, heldigvis, opplever man en økning i kvinneandelen i bransjen.   

-Jeg har alltid vært fasinert, interessert og nysgjerrig på hvordan ting bygges og henger sammen. Jeg ville arbeide med folk, ha en jobb som var utfordrende, synlig og som hadde en stor betydning.  Alle disse kriteriene fant jeg i fagfeltet til en byggingeniør. Ingen prosjekter er like og alle har sine utfordringer. En blir aldri ferdig utlært og ingen dag er lik- det liker jeg, fastslår Idunn. Sammen med gode kolleger i Novaform ser hun nå fram til spennende prosjekter og travle dager. 
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund