Klar for sommersesongen

21.06.2021
Margaret Hystad og Tina Haddeland på broen i MS Gyda. Katamaranen skal ta reiselystne haugalendinger på fjordcruise til blant annet Espevær i sommer.
Tina Haddeland og Margaret Hystad tilbyr kortreiste og eksotiske opplevelser i sommer
Begge er de entusiastiske og genuint opptatt av å bidra til en sterkere lokal reiselivsbransje. Engasjementet er det ingenting å si på. Både Hystad og Haddeland kan snakke mye og lenge om alt det spennende som er på gang i den relativt unge reiselivs- og aktivitetsbedriften Viking Adventure. Det er ikke så rent lite de kan tilby, og mer kommer, lover de.

De fleste av oss planlegger norgessommer i år som i fjor, men etter fjorårets mange høydepunkter i vårt vakre land, trenger ikke det å være en nedtur.

– Jeg ivrer mer og mer for å sørge for lokal forankring, å sørge for at verdiskapning og inntekter forblir i regionen her, det skaper arbeidsplasser, vekst og trygghet. Ekstra kjekt er det å slippe yngre krefter til, sier Margaret Hystad. Tina Haddeland er et godt eksempel på nettopp det. Fremadstormende, med en spennende bakgrunn, erfaring og stå på-vilje.

Haddeland er utdannet maskiningeniør med fordypning i fornybar energi, og har blant annet jobbet på Aibel. Men etter å ha blitt bitt av både reiselyst, ekstremsport- og opplevelsestrang, utdannet hun seg like godt innenfor reiselivsbransjen også.

– Jeg gikk på hotellhøyskolen og hadde også et spennende år i Canada, forteller Tina.

Hun har vært på mange flotte og eksotiske reiser, men blir stadig mer begeistret for aktiviteter i nærområdet. Spesielt etter at hun ble mor. Hun er en aktiv mamma for Maiken (9,5 år) og Tuva (8 år).
 

Naturen kaller


– Det er viktig for oss å bruke naturen; være på fjellet, gå på rulleskøyter og sove under åpen himmel. Det er utrolig mye spennende å finne på, i umiddelbar nærhet. Jeg brenner for jobben min, og finner stor glede i å skape spennende aktiviteter også for lokalbefolkningen her i regionen, ikke bare for cruiseturister og andre reisende, sier hun, glødende engasjert. Hun fikk nylig fagbrev innen reiseliv, og er også i gang med en mastergrad innenfor bærekraftig ledelse.

– Vi har store ambisjoner når det gjelder bærekraft og miljø, det er fremtiden. Det nytter ikke å sakke bakut. Vi tilbyr allerede guidede turer med elsykler, og utleie av elbiler, og har flere spennende mål vi jobber mot fremover, sier hun.
 

Fra industri til reiseliv


Margaret Hystad er godt kjent for de fleste. Hun har lang erfaring fra flere bransjer som maritim virksomhet, flybransjen, eiendomsutvikling og gründervirksomhet. Vi kjenner henne også som en sterk stemme fra sitt politiske engasjement, der mangfold og likeverd ofte har stått på agendaen. Hun har også bred styreerfaring fra mange av våre lokale bedrifter og foreninger.

- Jeg var med å etablere Maritimt forum og ansatte Sverre Meling i sin tid. I tillegg var jeg med i styret da Helse Fonna ble et foretak, i Gassco-styret da det ble organisert og i Haugaland Kraft under oppkjøpsprosessene for å posisjonere selskapet til det det er i dag. Jeg har lært mye og fått et bredt nettverk gjennom disse vervene, sier Margaret.

Hovedgeskjeften til Margaret er Karmsund Kapital AS. Dette er hennes investeringsselskap, med et mangfold av investeringer og datterselskaper.

– Jeg lever av kapital og eiendomsforvaltning, men det kan fort bli litt tamt og langdrygt. Derfor har jeg anledning til også å investere i mer risikobaserte prosjekter som gründerbedrifter og selskaper som trenger drahjelp. Mine engasjementer må i utgangspunktet bidra til et samfunnsengasjement og lokal verdiskapning. Dersom de også bidrar til å fremme flinke folk med stort potensiale stortrives jeg.

Og engasjere seg gjør hun. Reiseliv, med blant annet Viking Adventure, og mikrohus med StartMicroHousing, for å nevne noe. Og hvem fikk vel ikke med seg at hun engasjerte seg i ostepremien Jesper Saltvik Pedersen mottok for verdenscupseieren i Sveits?

– Mangfold og rettferdighet engasjerer meg. Jeg har et hjerte for de sårbare og for likeverd. Kjønn, form og status, alle skal ha like muligheter, sier hun entusiastisk.

– Nå tar vi osten med på fjordcruise til Bekkjarvik og inviterer med sponsorer og andre som vil bidra og heie på Jesper, vår lokale skistjerne.


Mantra


«Kjør på!» er Margaret Hystad sitt mantra i mange sammenhenger. I en hardt rammet reiselivsbransje, der mange nå ligger nede for telling på grunn av pandemien, er det viktig å ha evnen – og kapitalen – til å snu seg rundt raskere enn pandemien kaster sin skygge.

– Vi har ikke sittet og ventet på noe, sier hun og viser til prosjektmidlene fra Innovasjon Norge til bookingsystemet med innebygde smittevernsprosedyrer.

– Vi var tidlig ute og så at trygghet, smittevern og sporing ville bli en vesentlig del av vårt produkt, og kan derfor skilte med svært gode, digitaliserte rutiner rundt dette.


Lokal verdiskaping


Viking Adventure er fremdeles et ungt selskap. Det ble etablert i 2019 etter at Odd Erik Salvesen henvendte seg til Hystad. Hun hadde tidligere gitt signaler på at hun ønsket å investere i reiseliv fordi det er en spennende bransje med stort potensiale.

– Jeg irriterte meg over at vi ikke fikk forankret mer av verdiskapningen lokalt i den voksende cruiseaktiviteten til regionen. Det kom guider og busser fra alle kanter utenfor vår region, organisert av agenter fra Bergen!

Lokal verdiskaping og å utnytte dette potensialet er kjempeviktig, poengterer hun.

Familie og venner prioriteres

- Datteren min, Hanne, ble 18 år i mars. Det har vært trist å se hvordan ungdommen har blitt begrenset under pandemien, men nå lysner det, og det er godt å se at de begynner å ta til seg av livet. Det er også fint å se at hun er blitt en bevisst jente, som er i stand til å ta vare på seg selv og ta selvstendige valg.
Hanne og min lillesøster, Ann Helen, er mine største kritikere, og gir klar beskjed når noe dras for langt. Jeg trives sammen med mine, og gleder meg til å kunne reise igjen, spesielt til huset vårt i Frankrike. Her girer vi ned og nyter livet sammen med familie og gode venner.

Tina Haddeland ble tidlig ansatt som daglig leder for å styre skuta og sy sammen spennende aktivitetstilbud til ulike målgrupper. Hun er opptatt av å levere tilbud
med topp kvalitet. Som erfaren ‘reiser’ selv, både som reiseleder og turist, og ikke minst som tidligere ansatt blant annet i Høyt & Lavt Klatrepark og Ravnafloke, vet hun en ting og sju om hva som fungerer og kreves, og ikke minst hva service og personlig ‘touch’ er.
 

Sirkushest


– Tina er en sirkushest i manesjen sammen med kunder og gjester. Hun er ekstremt god med folk og skinner når vi er på tur. Gjestene våre stortrives! Margaret kan ikke få fullrost kollegaen nok for den boblende energien og vågalheten.

– Hun må av og til trekkes litt ned på jorda, men hun har et sjeldent engasjement, smiler Hystad fornøyd.

Engasjementet er så absolutt synlig også hos henne selv, og Haddeland har like mye skryt å sende tilbake.

– Margaret er sjenerøs, ser alle, og er faktisk enda uredd enn meg. Dessuten er hun rettferdig, slagkraftig og en god leder.
God kjemi er å anse som en nødvendighet når man jobber så tett.

– Vi utfyller hverandre, melder Margaret, og forteller at de også har dratt veksler på kompetanse fra annet hold.

– Foruten Tina og meg, har vi melket kompetansen til Heidi Kolstø, som har bidratt med prosjektledelse, og til Gisle Birkeland, som er drivende dyktig på det digitale.Sammen har vi fått til en fin balanse med rollefordeling, der vi alle gjør det vi er best på, samtidig som vi får til et fint samspill og gjennomføringsevne. Vi har jobbet knallhardt med bistand fra krisepakkene for reiselivstilskudd gjennom Innovasjon Norge, for
å posisjonere oss og være "rigget" til verden vender tilbake.
 

Fjordcruise og MS Gyda


Hurtigbåten MS Gyda ble kjøpt inn som verktøy i samarbeid med Erlend Nilsen, som opererer båten gjennom Karmsund Cruiseservice AS. Dette for å transportere hundretusener av cruiseturister som var booket inn i 2020 og 2021.

- Fjordcruise er et av de mest forespurte opplevelsene blant cruiseturistene og siden vi ikke hadde dette tilbudet på Haugalandet tidligere, svingte vi oss rundt og kjøpte inn hurtigbåten Rødøyløven, nå Gyda. Båten tar 92 passasjerer i ‘normale’ tider, forteller Margaret.

Da cruiseturistene forsvant over natten 12. mars 2020, måtte de snu seg rundt og fokusere på lokalmarkedet og Norgesferie i stedet.

- MS Gyda ble da verktøyet vi hadde for å snu oss rundt og organisere lokale fjordcruise til perlene langs fjord og kyst. Sommeren 2020 kjørte vi 19 fjordcruise med over 700 gjester. Vi fikk til gode samarbeid med innholdsleverandører med god kvalitet på Espevær, Flor & Fjære og Bekkjarvik - og peiste på. Dette dannet grunnlag for fortsatt drift og ga oss god erfaring til å rigge oss ytterligere til verden åpnet opp.


MikrohytterEt rikholdig tilbud av blant annet guidede byturer, fjordcruise og RIB-safari, fikk nylig selskap av to mikrohytter majestetisk plassert i fjellskråningen ned
mot Åkrafjorden. Interessen for slike «rom med utsikt » har skutt i været i de siste par årene, blant annet med Woodnest i Odda.

– Konseptet tok helt av, med god hjelp av helseminister Bent Høie som i mars annonserte at det eneste vi nå kunne gjøre, var å reise på hyttetur. Det vi er mest stolte av er at vi har få kommentarer eller klager på at noe mangler, men derimot mange positive tilbakemeldinger på hvor godt dette funker, forteller en tydelig stolt Margaret.

– Reiselivsbransjen, og for så vidt også prosjektjobbing, er ofte litt ad hoc-preget, og krever som regel at man står på litt ekstra like før lansering. Som gammel skipsbygger, er også dette noe jeg har god erfaring med. Frosne rør og andre små problemer skapte litt hodebry før åpning, men med knallhard jobbing og å ta nettene til hjelp, ble vi klare når vi skulle. Alltid positive John Karsten Hustveit skal ha en stor takk her. Vi har et godt samarbeid med ham, i og med at Åkrafjordtunet betjener hyttene for oss.

Det er planer om flere mikrohus.

– Vi jobber nå med flere prosjekter for å sette opp mikrohus på konkrete tomter. Planen er å utvikle såkalte fjordresort-konsepter, med en kombinasjon av leie/eie, røper Hystad.
 

Utvider staben


Tina har vært eneste fast ansatte til nå, men har nylig fått en ny kollega i Geir Olav Rød. Han har lang erfaring fra reiselivsbransjen både fra hotell og nå sist som gruppeansvarlig hos G-Travel. I tillegg er han kokkeutdannet med fagbrev som både kokk og servitør fra gourmetverdens mekka, La Rochelle i Frankrike. Og med han åpner det seg flere spennende muligheter.

– Vi jobber nå med et kokkekursprosjekt i Cotignac i Frankrike til høsten, sammen med vår lokale tv-stjernekokk, Ina Therese Lindvik Nornes - som også har sin utdannelse fra Frankrike. Hun er godt kjent fra matprogrammet «Ina i Frankrike» som er sendt både på Matkanalen og TV Haugaland. Opptakene er tatt opp på min  utleieresort i Cotignac. Dette blir et spennende tilbud for Haugalandet, sier Margaret, og sørger for å skryte litt mer av Rød;

- Om det er organisering av firmaturer, bryllup, bursdagsfeiring eller turer, er det bare å ta kontakt med Geir Olav, så fikser han det. Vi er heldige med å ha fått han med på laget, han er et unikum, kvitterer Hystad.


Norgessommer nr. 2


Selv om vaksinasjonen mot Covid-19 nå skyter fart, og enkelte får seg en etterlengtet ferie nær Middelhavet i sommer, er det nok ganske trolig at det blir ferie på de fleste i eget land i år også. Mange drømmer kanskje om Lofoten eller andre ikoniske reisemål innenlands, men man skal ikke kimse av eksotiske opplevelser innenfor en totimers radius fra oss.

- Etter veldig positive tilbakemeldinger fra våre gjester, både når det gjelder kvalitet, gjennomføring og ikke minst trygghet, kjører vi på med flere destinasjoner for årets sesong. Blant annet til Hardanger, Haaheim Gård, Kvitsøy, Rosendal, Skudeneshavn og Borgøy. Fjordcruisepakkene tilbyr vi også skreddersydd til grupper som bedrifter, bryllup, jubileer og andre lag og samlinger, sier Tina.

– Vi har MYE spennende i nærheten, sier de to unisont og entusiastisk.

– Fjordcruiseturen til Rosendal er inkludert en Maria Mena- konsert, forteller Tina. Fokuset holdes på kvalitet og innhold. Som regel er det gastronomiske opplevelser inkludert i turene. Nydelig mat laget av velrenommerte kokker, servert med deilig, tilhørende drikke.

– Gode tilbakemeldinger får vi mange av, og det gjør at dette blir enda kjekkere å holde på med. Kvalitet og innhold er i høysetet - alltid, gjentar Tina.

De to driftige damene mener at det er på tide å samarbeide bedre, både formelt og uformelt, her på Haugalandet.

– Vi blir ikke slagkraftige hver for oss, det er helheten av tilbudet som gjør oss til en attraktiv region og destinasjon. Det de utenlandske turistene etterspør mest er fjord og fjell, vikinger, lokalmat og autentiske mennesker. Alt dette har vi i vår region, skryter de.

De er spente på årets sommer, men håper og tror at lokalbefolkningen benytter seg av tilbudene de har. Undertegnede har for eksempel ennå ikke vært på Espevær, ei heller i Rosendal. Men etter en særdeles fin og eksotisk traktorsafari til Eikemo Gard i Åkrafjorden i fjor, frister det så absolutt å bli bedre kjent med perlene lokalt og nært.

For er det ikke ofte slik? At vi har for vane å gå over bekken etter vann, i stedet for å nyte det som er like under nesa vår?
Viking Adventure legger i hvert fall alt til rette for flotte opplevelser til alle anledninger.

 
Jobb & næring
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund