Lederen: Så fint det har blitt!

11.10.2021
Les Bernt Jæger sin leder i næringslivsmagasinet Jobb & Næring
Jeg tror vi er mange som har lagt merke til at det de siste par årene har skjedd noe veldig positivt visuelt rundt oss. I Haugesund sentrum er flere gamle bygg blitt pusset opp med nye flotte fasader, og biblioteket og den nye biblioteksparken har gitt et nytt byområde å være stolte av.

Jobben Jane Dunkley har gjort med blant annet Hotel Saga, Cupcakehuset og Hornelandbygget, er med på å gi nye flotte farger til bykjernen. Fargeglede er åpenbart smittsomt, for flere bygårder har allerede hengt seg på, og nylig ble det tatt et initiativ til egen fargegate i Skåregata. Jeg gleder meg til fortsettelsen!

Det var en periode på 70- og 80-tallet med strenge, grå og triste fasader, som fortsatt preger enkelte kvartaler. Jeg opplever likevel at dagens arkitekter tenker annerledes. De er friskere, mer kreative og opptatt av omgivelsene. Det har rett og slett blitt bygget og revitalisert veldig mye fint både i Haugesund sentrum og i regionen vår de siste årene. Høgskolens Campus Haugesund, Studentsamskipnadens trebygg, «Kong Harald», Ølen Betongs nybygg i Haugaland Næringspark og ikke minst de flotte Flokehyttene i Sveio.

Eksemplene er mange, og det er også spennende planer fremover; boligprosjektet Den gamle brannstasjonen, Albatross-planene i Aksdal, Hattelands signalbygg i Aksdal Næringspark. Fine bygg alle sammen! Og det er også spennende å se forslagene til mulige kulturhus-løsninger på Karmøy.

Jeg er glad for at utbyggere har økt fokus på det estetiske, og at de ikke bare lar seg styre av enkle løsninger og økonomi. Vi er velsignet med fremoverlente og flinke aktører som vet at folk er opptatt av hvordan det ser ut rundt dem. Derfor har det overrasket meg at gruppen bak det de kaller Arkitektopprøret Haugesund har hatt en underskriftskampanje for å få endret utbyggingen i Kronå nord i Smedasundet. Det er topp med estetisk engasjement, men her er jeg usikker på behovet.

For det første synes jeg Kronå-tegningene er fine, og at prosjektet vil gjøre området langt bedre enn det er i dag. Jeg opplever heller ikke at vi i Haugesund eller regionen ellers har et arkitekturproblem å opprøre oss over, men det er selvsagt en smakssak. Det er klart vi skal stille krav, men hvis grunneiere fremover opplever for mange hinder og krav, risikerer vi at lysten til å investere forsvinner. Det er verken bra for sentrum eller næringslivet.

Jeg heier på den utviklingen vi nå ser rundt oss. Oppussing og nybygg gir fremdrift og nye muligheter, både for de som bygger, og for oss som bor her og bruker byen og regionen.
- Og nyskapning skaper som kjent vekst.
Jobb & næring
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund